środa, 3 września 2014

Zabawa w ... URODZINOWE SŁODKOŚCI :)

Kochani tak jak obiecałam, podaję wam przepisy na urodzinowe słodkości, począwszy od ciastek, przez sezamki, krówki (które całą imprezkę przeleżały w lodówce i załapali się na nie tylko ci najwytrwalsi, którzy zostali do końca, bo dopiero wtedy sobie o nich przypomnieliśmy :P), szyszki z ryżu preparowanego, aż po TORT! :) 

Za pomysły na te pyszności dziękuję www.mojewypieki.com , magazynowi "KUCHNIA" oraz Ewie - za przepis na ten wspaniały torcik :)


SZYSZKI Z RYŻU PREPAROWANEGO:

Składniki na około 30 sztuk:
  • 400 g masy kajmakowej np. z puszki
  • 90 g ryżu preparowanego (1 opakowanie)
  • 50 g białej czekolady, połamanej
  • 50 g mlecznej czekolady, połamanej
Masę kajamkową z puszki równo rozdzielić pomiędzy dwa małe rondelki. Do jednego z nich dodać połamaną białą czekoladę, do drugiego czekoladę mleczną. Ustawić na kuchence, na niewielkiej mocy palnika i podgrzewać, mieszając, do roztopienia się czekolady.
Przygotować dwie większe miseczki, odpowiednio przelać do nich gotowe masy. Do każdej z nich dodać po 45 g ryżu preparowanego, wymieszać.
Lekko zwilżyć dłonie wodą. Nabierać większe porcje ryżu i formować na kształt szyszek (lub kulek, jak u mnie na zdjęciach - łatwiej i szybciej). Jeśli masa będzie sprawiała trudności w formowaniu można na krótką chwilę umieścić miseczkę w lodówce, do czasu gdy czekolada lekko zgęstnieje lub maczać dłonie w wodzie :)
Uformowane szyszki przełożyć na talerz i włożyć do lodówki, do zastygnięcia. Przełożyć do papilotek.
Przechowywać do 7 dni, w lodówce.




SEZAMKI:

Składniki:
  • 210 g cukru
  • 210 g sezamu
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu (płynnego)
Wysypać sezam na suchą patelnię i podprażyć (mieszając często), aż zrobi się złoty, odstawić.
Do innego naczynia (garnka) wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody i poczekać, aż się skarmelizuje (będzie złoty i płynny). Do karmelu dodać miód i wymieszać łyżką. Następnie wrzucić ostudzony wcześniej sezam i mieszać, aż się wszystko połączy.
Teraz pracować dość szybko: na arkusz papieru do pieczenia wylać masę sezamową, przykryć drugim papierem i rozwałkować na  grubość 1 cm (masa będzie tężała z każdą chwilą). Jak masa trochę przestygnie, natychmiast odkleić od pergaminu (potem mogą być trudności). Pokroić dowolnie, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Z przepisu wyszło mi kilkanaście takich sezamków jak na zdjęciu.



KRÓWKI:

Składniki na około 25 cukierków:
  • 300 ml mleka skondensowanego z puszki, niesłodzonego (może być kremówka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia w garnku z grubym dnem cały czas mieszając. Gdy masa będzie beżowa, gęsta i wykaże tendencje do przypalania się (u mnie zeszło około 15 minut), zdjąć garnek z ognia i ucierać masę kilka minut. Wyraźnie gęstą masę wylać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego folią aluminiową (by było ją łatwiej później wyjąć). Schłodzić. Wyjąć i pokroić wg uznania. Podobno, im dłużej krówki gotowane, a później ucierane tym bardziej kruche (nie sprawdziłam).



CIASTECZKA MAŚLANE:
  • 180g miękkiego masła
  • 170g cukru pudru (1 szkl.)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 330g mąki
Masło ucieramy na puszystą masę. Łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy jajko, sól, ekstrakt i ziarenka wanilii. Mieszamy, wsypujemy mąkę.  Ucieramy na gładką masę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy kształty. Układamy na blaszce wyściełanej pergaminem. Pieczemy w 180'C przez 13-15 minut.




TORT:

Biszkopt:
  • 6-7 jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  •  0,5 l. mleka
  • 4/5 szkl. cukru + cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 masło

Bieszkopt: Ubijamy białka z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i olej. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń wsypujemy przez sito. Mieszamy bardzo delikatnie. Pieczemy w 180'C przez 30 minut.

Masa: Gotujemy mleko. Jajka ucieramy z cukrem mikserem, dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników. Wlewamy zagotowane mleko cały czas miksując. Przelewamy do garnka i zagotowujemy. Cały czas mieszamy. Studzimy.
Masło rozcieramy mikserem, dodajemy budyń i rozcieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dzielimy masę na pół i dodajemy do jednej części kakao a do drugiej galarerki lub inne dodatki (czekolada, rodzynki, orzechy).

Dekorujemy masą cukrową :)

MASA CUKROWA - LUKIER PLASTYCZNY: 


Składniki:
  • 750 - 800 g cukru pudru, przesianego
  • 100 g glukozy w płynie lub w proszku
  • 4 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny
  • 30 ml wody jeśli używamy glukozy w płynie lub 70 ml - jeśli glukozy w proszku
  • 3 łyżeczki 'Planty' (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cytrynowego, migdałowego itp.
Żelatynę w proszku zalać wodą z przepisu, odłożyć na 10 minut do napęcznienia.
Po tym czasie podgrzać na palniku o małej mocy lub w kuchence mikrofalowej. Podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia, żelatyna straci swoje właściwości żelujące (dlatego bezpieczniej jest podgrzewać żelatynę nad parą wodną). Dodać glukozę, następnie Plantę, wymieszać i kiedy Planta zacznie się topić zdjąć z palnika, wymieszać, pozostawić do przestudzenia.
Przestudzoną, ale nie steżałą żelatynę umieścić w misie miksera (nie jest to konieczne, masę można wyrabiać ręcznie). Dodać ekstrakt waniliowy, następnie dodawać cukier puder, w kilku turach i ucierając. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego na najniższych obrotach miksera. Pod koniec wyrabiania przenieść masę na stolnicę i dokończyć wyrabianie. Kiedy masa będzie już zwarta, plastyczna i przestanie się kleić przestać dodawać cukier puder, nie jest konieczne zużycie całych 800 g (dużo zależy od jakości cukru pudru!). Powstała masa powinna mieć konsystencję plasteliny, może jeszcze się kleić, lecz dodatek nadmiernej ilości cukru pudru może spowodować kruszenie się masy.
Stolnicę oprószyć cukrem pudrem. Masę plastyczną rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć na tort. Lepiej, by rozwałkowanej masy było więcej (zawsze można odciąć) niż by jej zabrakło. Trzeba to wziąć pod uwagę!
Masa z powyższych składników wystarcza na pokrycie tortu o średnicy 30 cm i wykonanie ozdób.

Podstawowy krem maślany do wykorzystania pod masę cukrową:
  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 - 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować/utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem (kilka minut). Dodać ekstrakt waniliowy, mleko, dalej ucierając. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru.
W wersji kakaowej należy dodać 1 - 2 łyżki przesianego kakao i zmiksować


 

 
 
 SMACZNEGO :)

2 komentarze: