Odkąd na naszym stole zaczęła gościć ta szynka, zapomnieliśmy jak smakują te kupne. Jeśli zdarzy się, że szynki braknie niepostrzeżenie i trzeba dokupić kilka plastrów doceniamy to jak dobrze mieć swoje. Nie dość, że jest masa przyjemności z robienia, to jeszcze masa satysfakcji gdy się próbuje i naprawdę niesamowicie smakuje . Szynka jest miękka i soczysta. Dziewczynki ją uwielbiają!
No i wiemy co jemy!!! A to w dzisiejszych czasach naprawdę ważne! Żadnych konserwantów, sztucznych barwników i nie wiadomo czego jeszcze! Jemy to co sami przyrządzimy! :)
Więc polecamy wam na śniadanko zrobić sobie taką szyneczkę i zjeść na kanapce posmarowanej masłem! Nie pożałujecie i nie raz wrócicie do tego przepisu :) GWARANTUJĘ!
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej,
- 100 g soli,
- 2 łyżki majeranku,
- kilka kulek pieprzu,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 1 duży listek laurowy
Wieczorem: w dużym garnku gotujemy wodę (na 1 kg szynki ok. 1,5-2 l
wody, powinna zakrywać szynkę) z solą i przyprawami. Szynkę mocno
obwiązujemy sznurkiem lub wkładamy do specjalnej siatki do wędlin.
Wkładamy szynkę do gorącej wody, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy
5 minut . Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na noc.
Rano: znów doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy 5 minut. Pozostawiamy
szynkę w garnku do wystygnięcia wody (przykryty garnek), wyjmujemy
szynkę z zalewy i studzimy.
Smacznego!
SMACZNEGO!!!
Wooow genialne
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić taką siatkę? :)
OdpowiedzUsuńJeśli jesteś ze Stalowej Woli to w Matthiasie, a jeśli nie to pytaj w sklepach mięsnych :)
UsuńZrobiliśmy :) Szynka 1 klasa właśnie zrobiliśmy drugą, szynka ta jest tańsza od sklepowej, z dwa razy i dwa razy smaczniejsza :) Co do ciabatty myślę, że będzie w tym tygodniu
OdpowiedzUsuń