sobota, 6 września 2014

Zabawa w... SZYNKĘ W 10 MINUT :)



Odkąd na naszym stole zaczęła gościć ta szynka, zapomnieliśmy jak smakują te kupne. Jeśli zdarzy się, że szynki braknie niepostrzeżenie i trzeba dokupić kilka plastrów doceniamy to jak dobrze mieć swoje. Nie dość, że jest masa przyjemności z robienia, to jeszcze masa satysfakcji gdy się próbuje i  naprawdę niesamowicie smakuje . Szynka jest miękka i soczysta. Dziewczynki ją uwielbiają!


No i wiemy co jemy!!! A to w dzisiejszych czasach naprawdę ważne! Żadnych konserwantów, sztucznych barwników i nie wiadomo czego jeszcze! Jemy to co sami przyrządzimy! :)

Więc polecamy wam na śniadanko zrobić sobie taką szyneczkę i zjeść na kanapce posmarowanej masłem! Nie pożałujecie i nie raz wrócicie do tego przepisu :) GWARANTUJĘ!

Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej, 
  • 100 g soli, 
  • 2 łyżki majeranku, 
  • kilka kulek pieprzu, 
  • 2 posiekane ząbki czosnku, 
  • 3 kulki ziela angielskiego, 
  • 1 duży listek laurowy 

Wieczorem: w dużym garnku gotujemy wodę (na 1 kg szynki ok. 1,5-2 l wody, powinna zakrywać szynkę) z solą i przyprawami. Szynkę mocno obwiązujemy sznurkiem lub wkładamy do specjalnej siatki do wędlin. Wkładamy szynkę do gorącej wody, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy 5 minut . Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na noc. Rano: znów doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy 5 minut. Pozostawiamy szynkę w garnku do wystygnięcia wody (przykryty garnek), wyjmujemy szynkę z zalewy i studzimy. 

Smacznego!













SMACZNEGO!!!



4 komentarze:

  1. Wooow genialne

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie można kupić taką siatkę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jesteś ze Stalowej Woli to w Matthiasie, a jeśli nie to pytaj w sklepach mięsnych :)

      Usuń
  3. Zrobiliśmy :) Szynka 1 klasa właśnie zrobiliśmy drugą, szynka ta jest tańsza od sklepowej, z dwa razy i dwa razy smaczniejsza :) Co do ciabatty myślę, że będzie w tym tygodniu

    OdpowiedzUsuń