piątek, 26 września 2014

Zabawa w ... PĘCZOTTO Z DYNIĄ :)

Tak jak obiecałam, oto kolejny przepis z dynią :) Pysznie, zdrowo, jesiennie i nietypowo :)

Ostatnio zainspirowana jestem blogiem Jadłonomia.com. Nie wiem jak mogłam trafić na niego tak późno, skoro od tak dawna prenumeruję Magazyn Kuchnia, dla którego Marta publikuje. Ale jak to mówią lepiej późno niż wcale :) 

Tak więc dziś przedstawiam wam wpaniałe PĘCZOTTO z pure z dyni! Robi się szybko,a zjada jeszcze szybciej! Tym razem zaszalałyśmy i z wielkiej pięciokilowej dyni zrobiłyśmy duużo pure :) Idąc radami Marty podzieliłyśmy wszystko na cztery części i trzy z nich zamroziłyśmy, bo gdy dynia zniknie ze sklepów i z ogródka, możemy zacząć szybko za nią tęsknić!

Składniki:

  • 2 szklanki suchej kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
  • 3 szklanki purée z dyni*
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki
  • wędzona papryka 
  • świeże oregano,bazylia lub pietruszka
  • kilka łyżek oleju z pestek winogron
  • sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
  1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę razem. Na sam koniec dodać kaszę i dokładnie wymieszać, wlać połowę bulionu i delikatnie zamieszać. 
  2. Gotować przez około 15 - 20 minut na małym ogniu, co jakiś czas dolewając pozostały bulion. Kiedy kasza wchłonie całość i będzie miękka dodać dynię i bardzo delikatnie wmieszać ją w pęczak. Doprawić chili, gałką, płatkami drożdżowymi oraz solą do smaku. Podawać posypane wędzoną papryką i świeżymi ziołami.









Dziewczynki podzielają moją miłość do dyni, do szczęścia wystarczy im po prostu pure! Naprawdę!





SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza