niedziela, 14 września 2014

Zabawa w ... RAZOWY CHLEB BANANOWO-DYNIOWY :)


Dynia zachwyciła mnie już w zeszłym roku, ale zanim zdążyłam z nią wejść w głębszą relację, zniknęła ze sklepowych półek i z ogrodu w naszej osadzie. Dlatego w tym roku nie tracę czasu i już jesteśmy po kilku przyjemnych kulinarnych akcjach z tym wspaniałym warzywem. A będzie ich dużo więcej. Obiecujemy!

Dzisiaj chcemy wam zaproponować pyszny chlebek razowy bananowo-dyniowy. U nas bardzo częstym gościem bywał najprostszy chleb bananowy. Jego smak, a w dodatku łatwość i szybkość przygotowania są rewelacyjne, więc wielokrotnie - już prawie na pamięć - go piekłyśmy. Więc gdy tylko pojawiła się dynia, a na jednym z naszych ulubionych kulinarnych blogów (www.kwestiasmaku.com) dokopałyśmy się pomysłu na chleb w wersji bananowo-dyniowej, nie mogłyśmy się oprzeć :)


 

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon.
Roztopić masło i wlać do drugiej miski, dodać oliwę, miód, dżem, jajka i pokrojonego na plasterki banana. Rozgnieść banana i pieczoną dynię* widelcem a następnie wymieszać razem wszystkie składniki. Wlać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do czasu aż składniki się przemieszają.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Podłużną formę keksową 8,5 cm x 27 cm posmarować oliwą i oprószyć mąką razową wymieszaną z otrębami lub płatkami owsianymi.
Masę wyłożyć do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut lub do czasu aż wetknięty patyczek będzie suchy, ciasto po upieczeniu i ostudzeniu będzie gęste i wilgotne). 
*Pieczona dynia: 
Dynię pokroić na 2 cm kostkę, oprószyć solą morską, włożyć do miski, skropić oliwą i wymieszać. Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika. Piec do miękkości. Czas w zależności od ilości dyni od 20 do 60 minut. Od czasu do czasu przemieszać.










W lodówce czeka jeszcze trochę pure' z dyni, więc zostawiam was i biegnę je zjeść! :)

SMACZNEGO!

1 komentarz: