poniedziałek, 29 września 2014

Zabawa w ... TARTĘ ZE SZPINAKIEM I DYNIĄ :)

W naszym osadowym ogródku upolowaliśmy wielką dynię...



... więc grzechem byłoby nie przerobić jej na coś pysznego...


... a oto jak do tego doszło:

1. Odmierzyłyśmy 220 gram mąki razowej :)


2. Dodałyśmy do niej 150 zimnego masła i łyżeczkę soli.


3. Zagniotłyśmy i włożyłyśmy do lodówki na pół godziny.


4. Pokroiłyśmy szpinak i dynię (mama w tak zwanym między czasie:P).


5. Wysmarowałyśmy formę na tartę grubo masłem. 



6. 2 jajka wymieszałyśmy z 200 ml. śmietanki kremówki.


7. Praca w kaloszach obowiązkowa :P


8. Wyłożyłyśmy ciasto na formę, obciążyłyśmy i podpiekłyśmy 10 minut w 200'C, po zdjęciu obciążenia dopiekłyśmy jeszcze 5 minut. Gdy ciasto się piekło, podsmażyłyśmy pokrojoną w małą kostkę dynię z czosnkiem, gdy była miękka dodałyśmy szpinak, chwilkę podsmażyłyśmy żeby "zwiędł", doprawiłyśmy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Wyłożyłyśmy farsz na podpieczony spód, zalałyśmy masą śmietanową i piekłyśmy dalej przez 25 minut :) 



9. Zajadałyśmy ze smakiem :) 


10. SMACZNEGO!!!

P.S.
 Różdżka do zaczarowania ciasta - handmade by mama :)
Kalosze - perełka z ciucholandu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz