wtorek, 7 października 2014

Zabawa w ... URODZINY :)

Od urodzin Mai i ich klimatu Myszki Minnie cały czas myślałam o organizacji takich przyjęć dla innych dzieci, więc gdy na horyzoncie pojawiły się dwie kolejne imprezki urodzinowe znajomych pociech, moja głowa zaczęła od razu pracować, a ręce działać. Za stronę techniczną-manualną-kulinarną daję swoją głowę, ale imprezę nakręca mój małżonek, stworzony do takich akcji :) Mamy więc za sobą myszkę, delikatnie musnęliśmy koników My little Pony, a ostatnio bawiliśmy się w strażaków :) Głowa mi pęka od myśli, pomysłów i chęci do działania, więc kto tym razem ma urodziny i w jakim klimacie mu się marzą ? :) Spełnimy każdą waszą zachciankę :) Zarówno od strony kulinarnej, przez manualną do tej zabawowej :)

Bańki - najlepsza zabawa :)



Można zostać kim się chce :) Na zdjęciu...


...i na twarzy :)



Duuuuuże bańki  - jeszcze lepsza zabawa :)



Babeczki, oczywiście przygotowywane razem z dziewczynkami :)








Pyszności własnej roboty :) Szyszki, sezamki i ciasteczka :)


Girlanda też MAMA-HAND MADE :)


Strzałki TATA-HAND MADE :)









Babeczki urodzinowe - przepis z bloga Mojewypieki.com :)
Składniki na około 14 babeczek:
  • 220 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 210 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować do gładkości. Na końcu wmieszać czekoladę. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości (bardzo rosną). Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Poczekać, aż babeczki ostygną.
Składniki na krem:
  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • barwnik spożywczy (ilość wg uznania)
Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwnik i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Schłodzić przez 1 godzinę. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki. Przechowywać w lodówce. Krem bez uszczerbku dla wyglądu długo wytrzymuje również w temperaturze pokojowej.
SMACZNEGO :)

2 komentarze: