poniedziałek, 13 października 2014

Zabawa w ... BEZTROSKI CZAS :)

Cisza i spokój - ten zewnętrzny i wewnętrzny, brak trosk, umysł wolny od wszystkich myśli, tylko MY i przyroda, las, świeże powietrze, kilka jabłek pod drzewem i ostatnich kwiatów na łące...tylko My i nasza Osada, nasz Azyl, nasze Miejsce, nasze Marzenie od zawsze, na zawsze do czasu spełnienia!

Tam właśnie spędzamy ostatnie ciepłe dni...

































CIASTO Z JABŁKAMI, Z MĄKI ŻYTNIEJ

Składniki:
1 jabłko
1 łyżeczka mielonego cynamonu
75 g masła 
50 g płynnego miodu
100 g cukru
75 ml mleka 
2 jajka
150 g mąki żytniej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
50 g mielonych migdałów
25 g płatków migdałowych
masło i mąka do formy

Przygotowanie:
Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem, odstawiamy. Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały, mieszamy mikserem. Wrzucamy jabłka, delikatnie mieszamy. Napełniamy ciastem natłuszczoną i obsypaną mąką formę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 40-50 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu.

/przepis pochodzi z Magazynu "Kuchnia"/

FOCACCIA Z OLIWKAMI

Składniki:
10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
250 g mąki
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek
garść zielonych oliwek
2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
oregano

Przygotowanie:

Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.Ciasto posypać solą morską i oregano. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek.

/przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com/


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Kochani te zdjecia sa cudne;) olikowie;)kochamy i tęsknimy

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjecia superowe! widac ze mieliscie niezla zabawe, pogoda fantastyczna! ech jak by sie chcialo czesciej miec taki beztroski czas:) jak patrze na te zdjecia to wlacza mi sie taki marzycielski tryb hehe :) buziaki dla Was:* Olcia S.

    OdpowiedzUsuń