Cisza i spokój - ten zewnętrzny i wewnętrzny, brak trosk, umysł wolny od wszystkich myśli, tylko MY i przyroda, las, świeże powietrze, kilka jabłek pod drzewem i ostatnich kwiatów na łące...tylko My i nasza Osada, nasz Azyl, nasze Miejsce, nasze Marzenie od zawsze, na zawsze do czasu spełnienia!
Tam właśnie spędzamy ostatnie ciepłe dni...
CIASTO Z JABŁKAMI, Z MĄKI ŻYTNIEJ
Składniki:
1 jabłko
1
łyżeczka mielonego cynamonu
75 g
masła
50 g
płynnego miodu
100 g
cukru
75 ml
mleka
2 jajka
150 g
mąki żytniej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
50 g
mielonych migdałów
25 g
płatków migdałowych
masło i
mąka do formy
Przygotowanie:
Obieramy
jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę.
Mieszamy z cynamonem, odstawiamy. Roztapiamy masło, mieszamy z miodem
i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy
mikserem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i
migdały, mieszamy mikserem. Wrzucamy jabłka, delikatnie mieszamy. Napełniamy
ciastem natłuszczoną i obsypaną mąką formę. Wierzch posypujemy płatkami
migdałowymi. Pieczemy 40-50 minut w 180°C do tzw.
suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu.
/przepis pochodzi z Magazynu "Kuchnia"/
FOCACCIA Z OLIWKAMI
Składniki:
10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
250 g mąki
150 ml ciepłej wody
250 g mąki
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek
garść zielonych oliwek
2 łyżeczki gruboziarnistej
soli morskiej
oregano
Przygotowanie:
Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody,
pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką
soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody.
Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na
posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Na
blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około
30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią
rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.Ciasto posypać solą morską
i oregano. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie
do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 -
20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek.
/przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com/
SMACZNEGO!
Kochani te zdjecia sa cudne;) olikowie;)kochamy i tęsknimy
OdpowiedzUsuńzdjecia superowe! widac ze mieliscie niezla zabawe, pogoda fantastyczna! ech jak by sie chcialo czesciej miec taki beztroski czas:) jak patrze na te zdjecia to wlacza mi sie taki marzycielski tryb hehe :) buziaki dla Was:* Olcia S.
OdpowiedzUsuń