Gdy tylko dostałam od męża sms "Mam dla Ciebie prezent-wyznanie! Wiejski ser twarogowy, myśl co zrobisz!" myśli w głowie skupiły się jedynie na kombinacji ser i szczypiorek na kanapce! Nie mogłam się uwolnić od tego standardu :) Dlatego, gdy na śniadaniu dnia następnego podałam ser, a obok szczypiorek, pomidora, rukolę i ... pieczoną dynię, moje myśli się uwolniły! :) A, że przy śniadaniu dynia i ser idealnie się do siebie dopasowały postanowiłam ten fakt wykorzystać i tak właśnie powstała tarta z serem twarogowym i pieczoną dynią :) Jest naprawdę pyszna i sycąca, idealnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno!
I jeszcze raz bardzo dziękujemy za serek, bo był przepyszny! Miło tak być obdarowywanym prezentami :) Wczoraj dostaliśmy kolejny, o którym niebawem ;)
Składniki na ciasto:
250 g mąki
150 g masła
50 g sera żółtego
szczypta solli
3 łyżki zimnej wody
Składniki na masę serową:
250 g sera twarogowego
100 g sera fety
4 jajka
1 szklanka upieczonej dyni w kawałkach
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
kolendra, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść szybko i włożyć do lodówki na godzinę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć jeszcze chwilę. Ostudzić. Ser twarogowy, ser feta i jajka wymieszać razem. Dodać cebulę z czosnkiem i dynię, doprawić solą, pieprzem i kolendrą, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na formę do tarty, wyłożyć masę serową, posypać gałką muszkatołową. Można na górę wyłożyć ciasto jeśli zostanie. Piec 40 minut w temp. 190'C
SMACZNEGO!!!
Lenka rozpoczęła naukę wbijania jajek i ...
... prawie się udało :)
Bardzo ciekawy blog
OdpowiedzUsuń:) Miło nam! :) Zapraszamy do odwiedzin w takim razie :)
OdpowiedzUsuń