Szaleństwo dyniowe trwa, mnóstwo dyniowych smakołyków miałabym ochotę przygotować, tym bardziej, że dyni w domu nad stan, ale kto to wszystko zje ? :) Granola z pure dyniowym, kasza jaglana z dynią i jarmużem, tarta z serem i dynią , pęczotto dyniowe, dynia na kanapce i sernik dyniowy ! Mam nadzieję, że jeszcze was nie zanudziliśmy, a wręcz przeciwnie, inspirujemy was do zabawy z DYNIĄ !!! :)
Tym razem padło na muffinki dyniowe, najprostsze z najłatwiejszych :) Nie mogą się nie udać! A smakują naprawdę bardzo! Każdy łasuch będzie zachwycony! Dziewczynki wcinały jedna za drugą! :) Więc nie ma co czekać, tylko róbcie listę i migiem do kuchni, tak by osłodzić sobie najbliższy tydzień :)
Składniki:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
170 g cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka pure z dyni
60 ml mleka
2 jajka
150 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, sól i ekstrakt. Odstawić. Dynię, mleko, jajka i masło dobrze roztrzepać. Dodać masę do suchych składników i delikatnie wymieszać łyżka, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem, na wierzch można położyć pestki dyni lub powidła śliwkowe. Piec 18-20 minut w 190 'C do suchego patyczka. Podawać posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
A jak zrobic pure z dyni ?? Poprostu zmiksowac ?
OdpowiedzUsuńPokroić w kostkę, polać oliwą, posypać odrobiną soli - ale niekoniecznie, piec do miękkości w 190 stopniach, zblendować :)
UsuńMuffinki przepyszne, dziś zrobiłam i wszystkim smakowały, szkoda, że nie mam więcej dyni zamrożonej, pozdrówka
OdpowiedzUsuńRenata Kędzior