Takie ciepłe dni, aż żyć się chce, pełną piersią oddychać i chwytać każdy promień słońca opływający twarz! Czy to naprawdę październik ? Miesiąc z natury zimny,deszczowy i ciemny ? Jak dobrze, że tak miło nas zaskakuje ! Już marzy mi się weekend w naszej osadzie, spacery po sadzie pośród jabłek szukając tego najczerwieńszego, żeby go chwilę potem schrupać do połowy i szukać kolejnego ! Tak spędzane chwile napawają nadzieją, że kiedyś tam zamieszkamy, że stworzymy nasz wymarzony dom, że każdy poranek będzie zaczynał się od piania koguta, że będą kozy, własne sery i masło, domowy chlebek i własny mały ogródeczek, bieganie boso po trawie i całe dnie na świeżym powietrzu, że będzie wielka weranda i wieczory spokojne w bujanym fotelu z kakaem w ręku, a przy boku będzie ta druga ukochana osoba i wystarczy głowa oparta o to ukochane ramię i wszystko będzie na właściwym miejscu, a dzieci będą spały w swoim pokoju i śnić będą kolorowe sny ... I tak można by pisać i pisać i marzyć i śnić i myśleć i wyobraźnię pobudzać ...
A tym czasem rzeczywistość trwa, podobnie jak mój zachwyt nad KASZĄ JAGLANĄ! Nie mogę się jej najeść, nie mogę się nie zachwycać i pragnę poznawać jej wszechstronne możliwości! :) Dzisiaj u nas dwie opcje - na słodko :)
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ !
Składniki:
2 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki kaszy jaglanej, zmielonej w
młynku
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem wlać mleko oraz pozostałe składniki na budyń. Podgrzewać na średnim ogniu co jakiś czas mieszając trzepaczką, a kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i mieszać trzepaczką często, żeby budyń był gładki i się nie przypalił. Kiedy odpowiednio zgęstnieje spróbować, czy na pewno kasza jest miękka i wyłączyć. Można dla uzyskania dodatkowej gładkości zblendować budyń. :)
TARTA Z KREMEM Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z ORZECHÓW WŁOSKICH !
Składniki:
Na spód:
2
szklanki orzechów włoskich (w oryginalnym przepisie migdały)
1/2
szklanki daktyli, namoczonych przez pół godziny w ciepłej wodzie
ewentualnie
1-2 łyżki wody
szczypta
soli
Na krem:
1/2
szklanki kaszy jaglanej
3
szklanki mleka roślinnego
1/4
cukru
3
łyżki oliwy z oliwek
sok
wyciśnięty z połowy cytryny
szczypta soli
oraz:
ulubione sezonowe owoce
Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem wsypać kaszę, cukier, oliwę, sok z cytryny oraz szczyptę soli, wszystko zalać mlekiem i gotować na
małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie do pojemnika blendera wsypać orzechy i
szczyptę soli. Wszystko miksować w blenderze,
następnie odsączyć daktyle i dodać je do migdałów. Wszystko zmiksować razem na
wysokich obrotach blendera na kleistą masę - ściśnięta w pięści powinna
zachować jej kształt. Jeśli masa się kruszy dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki wody i
zmiksować ponownie. Formę na tartę wyłożyć masą. Odstawić do
lodówki. Kiedy kasza wchłonie większość mleka i będzie bardzo
miękka, zdjąć ją z ognia i zmiksować ręcznym blenderem na gęsty budyń. Budyń
wylać na spód i od razu udekorować owocami, delikatnie je wciskając w krem.
Odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce przez przynajmniej
godzinę.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz