Czasami zastanawiam się kiedy nadejdzie dzień i czy w ogóle nadejdzie, że wstanę rano obudzona jakimiś dziwnymi odgłosami, ledwo żywa wytoczę się z łóżka, z jednym okiem zamkniętym, a drugi otwartym tylko do połowy, wejdę do kuchni i zastanę moje dziewczyny szykujące "śniadanie" :) Taki obraz mi chodzi po głowie i one w tej kuchni, całe w mące szykujące naleśniki albo podpłomyki :) Obydwie opcje są bardzo prawdopodobne, naleśniki bo przygotowujemy je bardzo często, PODPŁOMYKI dlatego, że zaczniemy je często przygotowywać!
Właśnie te pyszności zagościły dziś o poranku na naszym stole,a przygotowując je postawiliśmy na minimalizm i ulubione dodatki, ale jak już pisałam to dopiero początek naszej przygody z nimi, więc już myślę z czym zrobimy następne!
Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, wystarczą cztery składniki, które w domu są zawsze i śniadanie gotowe, bez wychodzenia do sklepu gdy braknie pieczywa!
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki oliwy
szczypta soli
0,5 szklanki wody
Dodatki(według uznania). U nas:
serek naturalny
ser feta
pomidor
mozzarella
szynka długo dojrzewająca
ser feta
pomidor
mozzarella
szynka długo dojrzewająca
jajko
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Ugniatać około 5 minut (im lepiej wypieszczone tym smaczniejsze - według filozofii naszego taty :* ja potwierdzam!). Piekarnik rozgrzać do 250 stopni razem z blachą. Ciasto na podpłomyki podzielić na dwie części, rozwałkować i nałożyć dodatki. Przełożyć na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10 minut. Jeść gorące! :)
SMACZNEGO!
Wydaje się być banalnie proste, a wygląda tak smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA.
Fajnie szybko się robi:) na początku myślałam że dobrze mi się nie upiekło ale sprawa już wyjaśniona:) Mikołajowi smakowało i mnie tez, coś mi się wydaje ze częściej będę to robić:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńOlcia S.
A jeśli użyję oleju zamiast oliwy? Wyjdzie coś z tego? ;)
OdpowiedzUsuń