poniedziałek, 14 lipca 2014

Zabawa w ... ŚLIMACZKI ;)

Pierwsze danie jakie zrobiliśmy wspólnie  z mężem to właśnie pizza :) Pyszne, puszyste, smaczne ciasto i rozpływające się w ustach dodatki... wszystko to smakowało lepiej niż cokolwiek innego! Ciasto ugniecione przez kochającego faceta dla ukochanej kobiety... czy mogłoby smakować źle?

Z dziewczynkami robiłyśmy już pizze wielokrotnie, ale w takim wydaniu to nasz pierwszy raz :) Pamiętam jak kiedyś zobaczyłam ten pomysł podania w jednym z numerów magazynu "Kuchnia" i wiedziałam, że na pewno tak kiedyś zrobimy:) Ten dzień nadszedł dzisiaj, uwierzcie na słowo, że smakowało inaczej, bardziej wyjątkowo :)


Przepis (ciasto - pizza a'la Mariacci - naszego tatuśka) :

  • 4 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
Przygotowanie: 

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy olej, jajko i sól. Stopniowo dolewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Sekretem pysznego ciasta jest długie wyrabianie z sercem :D  Można odstawić do wyrośnięcia ale my rzadko to robimy ;) Dodajemy dodatki według uznania! Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy na "ślimaczki" :) Pieczemy ok. 15 min w 150'C. Ciasto sprawdzamy, by nie zarumieniło się za bardzo, w razie konieczności skracamy lub wydłużamy czas pieczenia. 

SMACZNEGO!




Maja ugniotła ciasto, a Lenka je rozwałkowała :)



Zawsze marzyłam o podrzucaniu ciasta na pizze, dziś tego próbowałyśmy i nawet nam wychodziło :D Niezła zabawa :)


Wspólnie nałożyłyśmy nasze ulubione dodatki.


Nawet tatuś nam pomagał :)


Razem zwinęłyśmy rulon z ciasta :)


 Ślimaczki gotowe do pieczenia :) 





I gotowe! :) SMACZENGO!










6 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłem z Małgosią dwie pizze jedna ze szpinakiem, pieczarkami i szynką (po waszym zachwaleniu tego produktu, tzn. szpinaku) a druga z mięsem mielony, papryką i bobem, ale nie w takiej formie. Waszą pizze przetestujemy w przyszłym tygodniu i damy znać jak wyszła :) Małgosia i Paweł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dajcie znać koniecznie :) a my chętnie przetestujemy pizze z mięsem mielonym bo nigdy nie robiliśmy :)

      Usuń
  2. "Sekretem pysznego ciasta jest długie wyrabianie z sercem :D" 100% racji ! Najlepsze rzeczy w kuchni powstają z pomyłki i z miłości :) Zauważyliśmy, że musi być to miłość do gotowania lub/i do osoby dla której się gotuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak zdecydowanie miłość do gotowania i miłość do osoby dla której się gotuje:)

      Usuń
  3. Wyglada pysznie :) A na tym zdjęciu gdzie jesteście we trzy, takie skupione na zawijaniu z Majeczką jesteście, od razu widać do kogo Maja podobna :)

    OdpowiedzUsuń