Gdy widzę muszle od razu na myśl przychodzi mi Szlak świętego Jakuba - Camino de Santiago i choć wiem, że mało to ma ze sobą wspólnego bo przecież "do świętego Jakuba" należą małże, tzw. przegrzebki :) Ale mimo wszystko nie mogę się powstrzymać od tego skojarzenia!
Camino jest naszym marzeniem od pewnego czasu i mamy nadzieję, że w końcu je zrealizujemy :) Kiedyś przeczytałam o ludziach, którzy przeszli tą pielgrzymkę z 10-cio miesięczną córką, więc może nam się to uda z naszymi, już przecież dużymi, dziewczynkami ? Wierzymy w to mocno i co roku ufamy, że za rok! ;) Więc oby ten przyszły był owocny! Macie ochotę wybrać się z nami? :)
A wracając do tematu kulinarnego dziś dla was MUSZLE MAKARONOWE FASZEROWANE CUKINIĄ I KURCZAKIEM!
Składniki:
• 30 muszli makaronowych
• 1 pierś kurczaka
• 1 cukinia
• sól, pieprz, zioła do smaku
• oliwa
• puszka pomidorów
• sól,pieprz, bazylia
• 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente.Na patelni podmażyć przyprawioną pierś pokrojoną w drobną kostkę. Dodać cukinię i smażyć jeszcze chwilę.Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu. Zalać sosem pomidorowym i beszalmelem(przepis poniżej). Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut.
Sos pomidorowy: Do naczynia blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką konsystencję.
Sos beszamelowy: http://pozytywnakuchnia.pl/sos-beszamelowy/
SMACZNEGO!!!!
Camino jest naszym marzeniem od pewnego czasu i mamy nadzieję, że w końcu je zrealizujemy :) Kiedyś przeczytałam o ludziach, którzy przeszli tą pielgrzymkę z 10-cio miesięczną córką, więc może nam się to uda z naszymi, już przecież dużymi, dziewczynkami ? Wierzymy w to mocno i co roku ufamy, że za rok! ;) Więc oby ten przyszły był owocny! Macie ochotę wybrać się z nami? :)
A wracając do tematu kulinarnego dziś dla was MUSZLE MAKARONOWE FASZEROWANE CUKINIĄ I KURCZAKIEM!
Składniki:
• 30 muszli makaronowych
• 1 pierś kurczaka
• 1 cukinia
• sól, pieprz, zioła do smaku
• oliwa
• puszka pomidorów
• sól,pieprz, bazylia
• 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, wrzucić muszle i ugotować al dente.Na patelni podmażyć przyprawioną pierś pokrojoną w drobną kostkę. Dodać cukinię i smażyć jeszcze chwilę.Muszle napełniać farszem i ułożyć w naczyniu. Zalać sosem pomidorowym i beszalmelem(przepis poniżej). Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut.
Sos pomidorowy: Do naczynia blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na gładką konsystencję.
Sos beszamelowy: http://pozytywnakuchnia.pl/sos-beszamelowy/
SMACZNEGO!!!!
Wygląda niebiańsko pysznie;);)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje! :) zachęcamy do zrobienia! :)
UsuńCamino? Zapewne wspaniała, niezapomniana wyprawa... A faszerowane muszelki? Wyglądają apetycznie, składniki kuszące - trzeba niebawem wypróbować! :) Fantastyczna kucharka rośnie z Majeczki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, czekając na kolejny przepis! A.
W takim razie planujemy wyprawę :) Pozdrawiamy was ciepło :* :)
UsuńSuper blog
OdpowiedzUsuńDziękujemy mocno :*
UsuńSkusiłam się, zrobiłam ;) Genialne! Najlepsza potrawa jaką w życiu zrobiłam, zaczynam wierzyć, że gotowanie nie jest straszne :) Dzięki za super przepis! Całusy dla wszystkich! Kasia Z. :*
OdpowiedzUsuńOooo no to cieszymy się bardzo!!! :) Zapraszamy do nas na wspólne gotowanie, z nami w kuchni uwierzysz w pełni :) buziaki! :*
Usuń