środa, 2 lipca 2014

Zabawa w RASTA OMLET ze szpinakiem i pomidorami !

Jajko - jeden ze smaków dzieciństwa, który pamiętam najlepiej i najsmaczniej. Jajecznica z cebulką, jajko na twardo czy sadzone, chleb maczany w jajku (a'la tost francuski o czym wtedy nie miałam pojęcia), makaron z jajkiem -ULUBIONY no i kogel mogel :) Jednak tak klasyczny i typowy dla jajka omlet do niedawna był mi całkowicie obcy. W końcu postanowiłam to zmienić. Próbowałam już kilku przepisów i sposobów na jego przygotowanie i właśnie ten, o którym za chwilkę zasmakował mi i całej rodzinie najbardziej :)

SKŁADNIKI (na 4 osobową rodzinę :D)
  • 4 jajka
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia do smaku

To pyszne śniadanko przygotowałyśmy razem z Mają (Lenka sobie jeszcze smacznie spała), a jej zaangażowanie przerosło moje najśmielsze oczekiwania.
Zobaczcie sami...


1. Maja posmarowała naczynie żaroodporne oliwą :) (które dziecko by tego nie potrafiło i z wielką chęcią nie zrobiło? :) )



2. Umyłyśmy szpinak i ułożyłyśmy w naczyniu.




3. Powoli, starannie i wielką cierpliwością obrała, sparzonego wcześniej, pomidora ze skórki.




4. Z wielką radością roztrzepała jajka - na szczęście dość ostrożnie więc bez większych atrakcji :P




5. Mamusia pokroiła cebulę (starając się nie uronić ani jednej łzy) i pomidora w kosteczkę.




6. Cebulę i pomidora (lekko posolone) podsmażyłyśmy na oliwie, przełożyłyśmy na szpinak i zalałyśmy jajkami. Doprawiłyśmy solą, pieprzem i bazylią.




7. Mama nastawiła piekarnik na 180 C i wstawiła omlet do zapieczenia. Po 15 minutach był gotowy :)  




Lenka obudziła się jak zawsze na czas (nie wiem jak ona to robi ale ma świetne wyczucie zbliżającego się jedzonka;)). Pomogła w przygotowaniu wszelkich dodatków do naszego śniadanka:) 



BYŁO PYSZNIE!

Mamy więc nadzieje, że już wiecie co zrobicie jutro na śniadanie :) Dajcie znać jak smakowało!


P.S. Zainspirował nas przepis z książki E.Chodakowkiej "Przepis na sukces" a nazwę wymyślił Tatuś ;)

5 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę smacznie i ciekawie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Jest naprawdę pycha :) zróbcie,zajadajcie i dajcie znać czy faktycznie smakowało tak jak wygląda :)

      Usuń
  2. Wyglada pysznie! :) Super blog Ewla! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiony dziś na śniadanie i już zjedzony, wyszło super przy czym przygotowaliśmy wersję mniej fit dodając trzy posiekane plasterki szynki (do pomidorów i cebuli) i trzy plasterki sera wędzonego na wierzch :) mamy też zamiar zrobić wersję z pieczarkami i drugą z papryką :) Małgosia i Paweł P.S. Przekonaliście nas do świeżego szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń