czwartek, 3 lipca 2014

Zabawa w MINI SERNICZKI z truskawkami!

Nie wiem dlaczego ale uwielbiam serniki, pod każdą postacią! Nie zapomnę nigdy smaku sernika na zimno robionego przez moją ciocię, niebo w gębie - uwierzcie na słowo! Drzemie we mnie chęć zrobienia go, ale obawiam się zepsucia sobie pysznych wspomnień ;) Odkąd pojawiły się truskawki "chodzą za mną" mini serniczki znalezione u Asi na Kwestii Smaku, więc w końcu postanowiłam je zrobić. Gdy zobaczyłam listę składników zdziwiłam się, a gdy przeczytałam sposób przygotowania moje zdziwienie było jeszcze większe! Przepis jest banalnie prosty, a efekt no cóż, jak dla mnie REWELACJYJNY! Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, więc pomieszałam nieco przepisy i troszkę dodałam roboty, ale to tylko po to by dziewczynki miały co robić :)

Składniki na 12 sztuk (mi wyszło nieco więcej bo dałam za dużo masła do spodu i musiałam zwiększyć ilość herbatników ;P)

SPÓD:
200g herbatników
80g brązowego lub zwykłego cukru
100g stopionego i schłodzonego masła
1 łyżka kakao (opcjonalnie)

MASA SEROWA:

500 g zmielonego twarog
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 białko jajka
aromat migdałowy
truskawki

PRZYGOTOWANIE SPODU: 

1.Kruszymy herbatniki.



 2. Dodajemy resztę składników i mieszamy.




3. Rozkładamy do formy papilotki.




4. Wykładamy spód do papilotek, dociskamy i pieczemy przez 10 min w temperaturze 160'C. Studzimy.




PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ: 

1. Twaróg mieszamy z cukrem, mąką,białkiem i aromatem. 


Oczywiście próbujemy czy się nadaje ;P

 

2. Masę wykładamy na podpieczone spody, w środek wciskamy połowę truskawki. 


 
Nawet tato nam dziś pomagał :)

 

Pieczemy w temperaturze 160'C przez 25-35 minut. SMACZNEGO!







3 komentarze:

  1. Serniczki musiały być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj były i szybko zniknęły :) Warto zrobić i zasmakować :)

      Usuń
    2. Oj kusisz, kusisz...ale chyba w końcu je i tak zrobię;)

      Usuń