Nie wiem dlaczego ale uwielbiam serniki, pod każdą postacią! Nie zapomnę nigdy smaku sernika na zimno robionego przez moją ciocię, niebo w gębie - uwierzcie na słowo! Drzemie we mnie chęć zrobienia go, ale obawiam się zepsucia sobie pysznych wspomnień ;) Odkąd pojawiły się truskawki "chodzą za mną" mini serniczki znalezione u Asi na Kwestii Smaku, więc w końcu postanowiłam je zrobić. Gdy zobaczyłam listę składników zdziwiłam się, a gdy przeczytałam sposób przygotowania moje zdziwienie było jeszcze większe! Przepis jest banalnie prosty, a efekt no cóż, jak dla mnie REWELACJYJNY! Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, więc pomieszałam nieco przepisy i troszkę dodałam roboty, ale to tylko po to by dziewczynki miały co robić :)
Składniki na 12 sztuk (mi wyszło nieco więcej bo dałam za dużo masła do spodu i musiałam zwiększyć ilość herbatników ;P)
Składniki na 12 sztuk (mi wyszło nieco więcej bo dałam za dużo masła do spodu i musiałam zwiększyć ilość herbatników ;P)
SPÓD:
200g herbatników
80g brązowego lub zwykłego cukru
100g stopionego i schłodzonego masła
1 łyżka kakao (opcjonalnie)
MASA SEROWA:
500 g zmielonego twarog
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 białko jajka
aromat migdałowy
truskawki
PRZYGOTOWANIE SPODU:
1.Kruszymy herbatniki.
2. Dodajemy resztę składników i mieszamy.
3. Rozkładamy do formy papilotki.
4. Wykładamy spód do papilotek, dociskamy i pieczemy przez 10 min w temperaturze 160'C. Studzimy.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
1. Twaróg mieszamy z cukrem, mąką,białkiem i aromatem.
Oczywiście próbujemy czy się nadaje ;P
2. Masę wykładamy na podpieczone spody, w środek wciskamy połowę truskawki.
Nawet tato nam dziś pomagał :)
Pieczemy w temperaturze 160'C przez 25-35 minut. SMACZNEGO!
Serniczki musiały być pyszne.
OdpowiedzUsuńOj były i szybko zniknęły :) Warto zrobić i zasmakować :)
UsuńOj kusisz, kusisz...ale chyba w końcu je i tak zrobię;)
Usuń