Ale. Zacznijmy od tego dlaczego warto sięgnąć po mleko owsiane? Jest ono przede wszystkim bogate w błonnik i kwas foliowy. Zawiera bardzo dużo witamin, przede wszystkim witaminy A oraz wapnia (nawet więcej niż mleko krowie). Nie zawiera laktozy dlatego jest idealne dla wszystkich alergików. Jest bogate w żelazo, dzięki czemu warto po nie sięgać przy anemii. Zawiera fitochemikalia - roślinne substancje czynne, które hamują rozwój komórek nowotworowych czy działają antybakteryjnie. A do tego polecane jest jako wspaniały "lek" na skołatane nerwy :)
Można go używać do ciast, owsianek, budyniów. Na tym mleku najczęściej robimy nasze ulubione drożdżowe ciasto, na które przepis znajdziecie tutaj. :)
Aby przygotować mleko owsiane potrzebujemy:
8 łyżek płatków owsianych ( nie błyskawicznych!)
1 l przegotowanej wody
3 daktyle lub pół łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Płatki zalewamy wodą, dodajemy daktyle lub cukier (jeśli używamy) i odstawiamy na dwie godziny. Po tym czasie miksujemy w blenderze kielichowym przez ok 1 minutę. Przelewamy przez gazę lub sitko i gotowe! :)
Takie mleko rozwarstwia się, więc przed każdym użyciem należy nim wstrząsnąć. Przechowujemy w lodówce do trzech dni.
"Zawiera bardzo dużo witamin, przede wszystkim witaminy A oraz wapnia (nawet więcej niż mleko krowie)"
OdpowiedzUsuńwarte sprostowania:
"Tak może być w przypadku mleka owsianego z kartonu, które jest suplementowane w wapń.
1 szklanka mleka krowiego ma 300 mg wapnia, 1 szklanka surowych płatków owsianych około 120 mg, a przecież do wody podczas miksowania nie przechodzi całość minerałów, a z 1 szklanki płatków wychodzi litr mleka, więc trzeba jeszcze podzielić to na 4.". Cały czas się uczymy ;) Pozdrawiam!