***
Od jakiegoś czasu namiętnie pieczemy chleby i szczerze mówiąc, te sklepowe po prostu mi już nie smakują! Chleb domowy, na zakwasie jest pełny, mięsisty i bardzo pożywny! A do tego naprawdę smaczny! Spróbujcie raz, a już się od tego nie uwolnicie! :)
ZAKWAS
60 g startera zakwasu
200 g mąki żytniej typ 720
180 ml wody
CIASTO WŁAŚCIWE
350 g zakwasu
800 g mąki żytniej typ 720
650 ml wody
20 g soli
Sposób przygotowania:
Dzień przed pieczeniem:
Starter zakwasu wyjąć z lodówki i zostawić do ogrzania na 2
godziny. Ogrzany starter przełożyć do dużej miski. Dodać pozostałe składniki na
zakwas. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić na noc w temperturze
pokojowej.
W dniu pieczenia:
Zakwas jest gotowy gdy można wyczuć lekko kwaśny zapach i po
rozsunięciu ciasta widać, że ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g zakwasu,
resztę przełożyć do słoika i włożyć do lodówki ( przyda się do kolejnego
pieczenia). Następnie dodać resztę składników na ciasto właściwe. Wymieszać.
Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin do pierwszego wyrastania. Gdy
ciasto będzie miało gąbczasta strukturę nasmarować masłem dwie keksówki o
wymiarach 20 cm i zwilżonymi dłońmi przełożyć do nich ciasto. Zwilżoną dłonią
docisnąć ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 3-4 godziny do garowania. Rozgrzewamy
piekarnik do 220 stopni i spryskujemy
jego ściany wodą lub ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą na jego dnie. Ciasto
naciąć, wstawić keksówki i ponownie spryskać ścianki (jeśli to robimy) i piec
45-50 minut. Po tym czasie wyłożyć chleb z keksówek do ostygnięcia.
/przepis pochodzi z książki P. Kucharskiego „CHLEB. Domowa piekarnia.”/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz