Wiosna i Jesień. Te dwie pory roku są wyjątkowe. I choć najbardziej ze wszystkich ukochałam sobie lato, to te właśnie najbardziej doceniam. Są jak gdyby nowym początkiem. Napełniają nową chęcią do życia i wlewają we mnie mnóstwo pokładów dobrej energii. Każda z nich przynosi coś innego, coś co bardzo cenię. Wiosna daje tchnienie życia, jesień natomiast nastraja melancholią. Do nas należy jak wykorzystamy te dary.
Nadchodzi wiosna. Czas słońca pukającego do okna o poranku. Czas wczesnych pobudek i bardzo przyjemnych śniadań. Czas kolorów i świeżości w kuchni. Czas długich spacerów, piaskownicy i huśtawek, ganiania z orzeszkami za wiewiórkami. Czas długich dni, które za szybko uciekają. Czas zrzucenia zimowych kurtek, czas swobody ruchu i chęci do szaleństw. Czas trampek <3 I wreszcie czas rowerów, wycieczek, pikników, świeżego powietrza, zieleni, kolorów kwiatów i śpiewu ptaków. Po prostu piękny, ciepły, pozytywny czas!
Przez całą zimę wyczekiwałam tych ciepłych dni, cieszyłam się, że dołączę do tych matek siedzących na ławce z gazetą czy książką, zerkających tylko raz po raz na swoje pociechy. Jednak dzisiejsza zabawa w piaskownicy, usypywanie zamku przy pomocy wielkiej łopaty i śmiech zadowolonych dziewczynek podczas burzenia sprawia, że zaczynam się zastanawiać czy jednak nie pozostanę na swoim dotychczasowym miejscu - w piaskownicy, na huśtawce czy zjeżdżalni :) Czasami warto obudzić w sobie dziecko i wiosenny czas jest na to idealnym momentem :)
***
Jakiś czas temu zostaliśmy ponownie obdarowani. Otrzymaliśmy ogromną paczkę od firmy MELVIT! Jak wiecie firma ta produkuje zdrowe produkty i promuje zdrowy styl życia, który jest naszym priorytetem! Jaka więc była nasza radość gdy zobaczyliśmy w paczce nasze ulubione produkty, te które królują w naszej kuchni każdego dnia! Kasza jaglana, płatki owsiane i jęczmienne, kasza pęczak i gryczana, otręby!!! To wszystko stanowi podstawę naszej codziennej diety! Każdego dnia z płatków owsianych przygotowujemy mleko, na śniadanie często gości owsianka i o kaszy jaglanej już wam pisaliśmy nie raz - zdrowa, pyszna i o wielu zastosowaniach!
Dziś opowiemy wam o tym jak przygotować mleko owsiane oraz pyszne, kruche i chrupiące batoniki zbożowe. Dzięki Melvitowi mogliśmy przyrządzić sobie przepyszną przekąskę, w której zakochaliśmy się wszyscy!
BATONIKI ZBOŻOWE
Składniki:
200 g płatków owsianych
100 g płatków jęczmiennych
50 g suszonej żurawiny
50 g wiórków kokosowych
szczypta soli
2 łyżki masła orzechowego*
3 łyżki miodu miodu
- 70 g oleju kokosowego **
* masło przygotowałyśmy same z ziaren słonecznika. Podprażamy słonecznik na patelni, studzimy i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać łyżkę oliwy. Można przygotować takie masło również z orzeszków ziemnych - przepis znajdziecie tutaj.
**my użyłyśmy rzepakowego
Przygotowanie:
Żurawinę pokrój w małe kawałki. Do miski wsyp wszystkie suche składniki. Dodaj masło orzechowe i szczyptę soli. Rozpuść olej i miód. Dodaj do reszty produktów. Wszystko dokładnie wymieszaj. Foremkę o wymiarach 35x23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dodaj masę. Przyklep całość, aby była równa. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu foremki od razu ponacinaj masę w prostokąty. Poczekaj, aż zupełnie wystygnie, i rozetnij do końca. Możesz jeść od razu. Batony przechowuj w szczelnym pojemniku.
/przepis z www.hellozdrowie.pl/
MLEKO OWSIANE
Składniki:
8 łyżek płatków owsianych
1 litr zimnej przegotowanej wody
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie miksujemy ok. 1 minuty i przelewamy przez gazę. GOTOWE! :)
SMACZNEGO!!!
Moje śliczne motylki:-* i smakowite pyszności :-*c. Olik
OdpowiedzUsuńSchrupałabym - i ciacha i dziewczyny ;) :*
OdpowiedzUsuńA.