Jak osłodzić sobie życie, nie używając do tego cukru ? :)
Kto z nas nie słyszał o tym, że cukier to zło ? A kto z was próbował się dowiedzieć, co z tym cukrem właściwie jest nie tak ? Nie, nie będę was umoralniać, nie będę wam pisać o tym jak to cukier zakwasza nasz organizm, osłabia odporność, podrażnia układ nerwowy i jest pożywką dla pasożytów i grzybów! Przecież każdy może sobie co nieco o tym poczytać :)
Nie będę więc wam truć, powiem tylko, że zamiast cukru białego - rafinowanego, doskonale sprawdza się trzcinowy, pysznie dosłodzić deser potrafią suszone daktyle a sprawić by herbata (szczególnie zimowym wieczorem) smakowała nieziemsko potrafi tylko miód! :) A koktajle najlepiej "słodzić" bananem, podobnie jak nasze dzisiejsze ciastka! Zainspirowane przepisem z książki "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak stworzyłyśmy ciastka idealne, słodkie, pełne ziaren, zdrowe i odżywcze! :) Wystarczy 5 minut przygotowań i 20 minut w piekarniku, a ciasteczka gotowe! Nasza porcja zniknęła z talerza tak szybko jak się pojawiła :)
SPRÓBUJCIE, A PRZEKONACIE SIĘ JAK SMACZNIE SMAKUJE ZDROWIE! :)
Składniki:
1 jabłko
1 banan
5 łyżek płatków owsianych
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka ziaren sezamu
garść ziaren słonecznika
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
2 garście rodzynek (my nie przepadamy więc pominęłyśmy ten składnik)
Przygotowanie:
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce, a banana rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Formujemy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach. UWAGA! Bardzo wciągają! Dziewczyny śpią, a ja mam ochotę pobiec do kuchni i zrobić kolejną porcję! :) Ale może się powstrzymam i poczekam na nie do jutra ;)
SMACZNEGO!!!
Właśnie wciągnęłam z moją Córeczką całą blachę:) Co prawda bez wiórków, sezamu i rodzynków ale i tak przepyszne!! Dzieki za pomysl bo rewelacyjny!
OdpowiedzUsuńKasia B
O to tak jak u nas poszło :) Cieszymy się, że i wam smakowało!!!! :)
UsuńNa pewno wyszły pyszne:) Będę musiała kiedyś je zrobić;]
OdpowiedzUsuńWidzę że sezam został wykorzystany ;)kocham super ciasteczka:-*
OdpowiedzUsuńO tak :) I nie tylko w ciasteczkach, o tym niebawem :) buziaki :*
UsuńPomysł genialny, muszę kiedyś wykorzystać :-)
OdpowiedzUsuńDzięki! :) Warte wypróbowania na już, nie na kiedyś :)
UsuńO ten przepis wisiał u mnie w kuchni długi czas aż wreszcie zrobiłam te ciacha!:) Mnie i Martusi smakowały bardzo, chłopaki troche marudzili ale dla nich troche zmodyfikuje przepis, bedzie bez cynamonu i dam troche miodu:) dzieki!:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Olcia S.