środa, 7 stycznia 2015

Zabawa w ... BURACZANE I DYNIOWE CIASTA :)

Powoli zatracam się w tym wszystkim i nie powiem, podoba mi się to ! Mam coraz bardziej narastającą potrzebę wiedzieć więcej i więcej. I choć czasami wydaje mi się to zgubne, mam nadzieję, że takie nie będzie. Ale te wirujące myśli w głowie, przelatujące słowa i zdjęcia przed oczami, niezdecydowanie czy nienasycenie czasami mnie przerastają. Zawsze taka byłam - chciałam mieć wszystko na już, na teraz. Robienie kilku rzeczy jednocześnie to norma, a rozgoryczenie gdy się okazuje, że tak się nie da - nieznośne! Ale tak sobie myślę, że w tym cały mój "urok", taka po prostu jestem, muszę tylko wyćwiczyć szybkość zapamiętywania, zapisywania, robienia, czytania, jedzenia, myślenia, snucia wyobrażeń i planów do perfekcji i będzie dobrze! :) A tak poważnie uczę się każdego dnia spokojnego podejścia, rozdzielania zadań - planów na kilka wieczorów. To nie łatwa sztuka, ale wiem, że do opanowania, dlatego WIERZĘ W SIEBIE :) 


***

Kulinarnie w końcu na słodko :) Żebyście nie myśleli, że odmawiamy sobie przyjemności! :) 

CZEKOLADOWE CIASTO BURACZANE

















Składniki:

1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyzki ciepłej wody

3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki puree z buraka*
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Do dużej miski wlać mleko i ocet jabłkowy i odstawić na 5 minut. Siemię zalać wodą i odstawić na 3 minuty. W małej misce wymieszać suche składniki z wyjątkiem cukru. Spęczniałe siemię wrzucić do mleka i octu. Dodać cukier i mokre składniki. Zmiksować mikserem na puszystą masę. Powoli wsypywać suche składniki cały czas miksując na małych obrotach. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 45 minut w 180 stopniach.

* Buraka wyszorować, zawinąć w folię i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45 minut albo ugotować w wodzie do miękkości.  Odłożyć do ostudzenia. Ostudzonego buraka zetrzeć na najdrobniejszej tarce albo zblendować go na puree.

CIASTO DYNIOWE










Składniki:

1 szklanka mąki razowej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki delikatnego oleju
1/3 szklanki mleka roślinnego

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składanki, a w małej mokre. Mokre składniki wrzucić do suchych i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 45-60 minut w 175 stopniach.

/Przepisy pochodzą z ksiązki "Jadłonomia"/

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza