piątek, 23 października 2015

Zabawa w ... DYNIOWE PANKEJKI! :)


Tak szybko i niespodziewanie wkradła się tęsknota w ich małe serduszka. Tęsknota wielka, niewypowiedziana. Taka, która każe im biegać od okna do okna jak tylko zrobi się ciemno, bo przecież to oznacza powrót. Tęsknota, która każe im łkać gdy tylko coś się wydarzy. Tęsknota, która mówi, że pocieszające ramiona mamy to już nie to samo. Taka, która sprawia, że nawet mi łza się w oku kręci. Tęsknota taka, że rozkwitają na nowo, po powrocie taty do domu, odżywiają i szaleją. Gdyby mogły to i do północy by szalały. Byle by tylko się powygłupiać, pośmiać, poprzytulać. I choć czasami wkrada mi się cicha zazdrość, bo ja przecież dla nich wszystko, z nimi zawsze i wszędzie, na każde zawołanie. Poukładam puzzle i potańczę, pośpiewam i powygłupiam się totalnie. Razem malujemy farbami, gotujemy, rysujemy. Razem budujemy z klocków i czytamy. A tu nagle mama jest gdzieś obok, mamy ramiona nie pocieszą i nie utulą do snu bo musi być tato.


Ale rozumiem. Sama przecież tęsknie. Ale nie narzekam, nawet staram się nie smucić. Mamy siebie, każdego dnia, każdego poranka i wieczora. Możemy być ze sobą i budować to co jest między nami, budować naszą rodzinę, dbać o nią i pielęgnować. Każdego dnia. Nikt nie wyjeżdża, nie znika i nie pojawia się jak gość w domu. Jesteśmy razem codziennie i to jest najważniejsze. Kochamy się i nic więcej się nie liczy.

***

Z miłości do dyni powstały te pankejki, z miłości do różnej maści naleśników, placków, placuszków i tym podobnych pyszności. Dzielimy się więc z Wami przepisem, wypróbujcie koniecznie, bo WARTO! :)


Składniki:

4 łyżki puree z dyni
2 jajka
1/2 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki masła klarowanego
1,5 łyżeczki cukru
duża szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w misce do otrzymania jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany, w razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka. Smażymy na suchej patelni. My lubimy małe placuszki a dużo, więc nakładałyśmy 1 łyżkę ciasta na 1 placuszka. Gdy na pankejku pojawiają się delikatnie bąbelki, to znak, że należy je przewrócić na drugą stronę. Podajemy z syropem klonowym.













SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. ;) Jakby to powiedzieć... skąd ja to znam! ;) hehe... Najważniejsze, że nasze dzieci mają CUDOWNYCH OJCÓW, a to nasz skarb i szczęście ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia na być surowa czy pieczona?

    OdpowiedzUsuń