wtorek, 20 października 2015

Zabawa w ... OLIWĘ NOEV I CAPRESE INACZEJ ! :)

Chleb jest jak miłość... pachnie, tak, że zapiera dech, tak, że chce się ten zapach czuć bez ustanku. Upajamy się nim i chcemy więcej i więcej. Jego skórka jest chrupiąca, lekko twarda, udaje niedostępną. Trzeba obchodzić się z nią delikatnie, nic na siłę, ostrożnie. Okruszki podczas krojenia rozpryskują się, powoli, stopniowo odsłaniając przed nami to co najlepsze, tak długo wyczekiwane, Przygotowane z precyzją, dbałością o każdy szczegół, z delikatnością i ostrożnością, by przypadkiem nie zranić nim jeszcze narodzi się to, co wydaje się tak odległe. Mimo, że z natury jesteśmy niecierpliwi, warto ostudzić pośpiech, dać czas na rozwój, dać czas na to by ukazało nam się coś pięknego. Coś, co zostanie z nami na zawsze, od czego się nie uwolnimy. Coś co raz  spróbowane uzależni i to będzie najwspanialszy z nałogów. Nałóg, od którego nie będziemy chcieli się uwolnić, w który wręcz będziemy brnąć i będziemy smakować na wiele różnych sposobów. Chleb. Miłość.

Chleb i oliwa. Pasują do siebie idealnie. Stworzeni dla siebie. Idealnie.

Oliwa, którą otrzymaliśmy ostatnio od firmy NOEV to DECIMI BIOLOGICO. Wspaniały, harmonijny, bardzo wyrazisty smak i piękny, zielono - złoty kolor dają intensywne odczucia smakowe. Oliwa ta jest wyjątkowa, oliwki zbierane były metodą ręczną, napełniono nią jedynie 2800 butelek! Tym bardziej czujemy się wyróżnieni, że otrzymaliśmy właśnie tą oliwę. Uwierzcie, że jej walory smakowe zachwycą was i uzależnią niemalże jak świeży bochen chleba!!! 

Na naszym śniadaniu podaliśmy świeży chleb pszenny na zakwasie oraz twarożek z migdałów, który przygotowaliśmy podczas robienia mleka migdałowego. Podaliśmy go jak sałatkę caprese z pomidorem oraz bazylią i polaliśmy OLIWĄ DECIMI BIOLOGICO od NOEV.

MLEKO MIGDAŁOWE I SEREK MIGDAŁOWY:

100 g migdałów
1 szklanka wody
opcjonalnie 1 łyżka syropu klonowego

1 pomidor
kilka listków bazylii
sól, pieprz, oliwa

Migdały moczymy całą noc. Jeśli chcemy przygotować z nich twarożek, musimy obrać je ze skóry. Odcedzamy wodę, obieramy orzechy, wsypujemy do blendera kielichowego, zalewamy 1 szklanką wody i dodajemy syrop klonowy. Miksujemy przez minutę. Przelewamy przez gazę lub pieluchę tetrową i dokładnie odciskamy. Uformowaną kulkę w gazie chowamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy na plastry i podajemy z pomidorem, bazylia i oliwą. Oprószamy solą i pieprzem.

/ przepis według Mai Sobczak z http://qmamkasze.pl/ /




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz