poniedziałek, 5 października 2015

ZABAWA W ... PIKNIK I SŁOIKI MORE THAN JAR! :)


Jesień... ta w odsłonie złoto-czerwonej, z prześwitującym między liśćmi słońcem, ta kiedy chce się spacerować i spacerować, poszukiwać jej skarbów i znosić do domu liście tonami, ta kiedy ma się ochotę przysiąść na ławce z książką i w cieple słonecznych promieni wchodzić w inny świat, ta gdy urządzamy piknik wśród liści, dogrzewamy się ciepłą herbatą i chłoniemy te piękne chwile.


Wybraliśmy się ostatnio na taki właśnie piknik. W środku wielkiego parku, pośród tysiąca liści - na drzewach jeszcze i głaskani przez łaskawe promienie jesiennego słońca. Na taką wyprawę zabraliśmy ze sobą niezastąpione słoiki MORE THAN JAR! Nie tylko pięknie się prezentują, ale są bardzo pojemne, masywne i praktyczne. Mam wrażenie, że każdy szczegół w nich jest zaplanowany, a dwuczęściowe zakrętki wprawiły mnie w wielki zachwyt! Mimo, że słoik jest otwarty, dzięki oddzielnemu wieczku wygląda jak zamknięty, ma obramówki od zakrętki i dzięki temu cudownie się prezentuje! My do naszych słoików zabraliśmy ze sobą domową granolę i pyszną sałatkę, a słoiczki dziewczynek zapełniliśmy cytrusami i goździkami by na miejscu zalać jedynie gorącym rooibosem i rozgrzać się! Słoiki MORE THAN JAR można również zapiekać w piekarniku, więc na taki piknik idealnym pomysłem byłaby pyszną szarlotka lub zapiekanka warzywna z rozgrzewającymi przyprawami! :) A tak naprawdę możecie wykorzystać je na wiele sposobów, ogranicza Was jedynie wyobraźnia! Słoiki bowiem mogą zmienić się w świeczniki, pojemniki na przyprawy czy doniczki! :) Polecamy Wam bardzo! :)


SAŁATKA

Tak naprawdę stworzyłam ją ze składników, które najbardziej lubimy i okazało się, że to połączenie idealne :)

Ułożyłam warstwami:

Rukolę
Pomidory
Awokado
Fetę
Łososia
Kiełki

Pomidory i awokado delikatnie posoliłam i posypałam pieprzem. Wszystko ułożone już w słoiku oblałam oliwą i gotowe! :)

GRANOLA

1 szklanka płatków owsianych
po 1 garści orzechów nerkowca, migdałów, orzechów laskowych, pestek dyni
1/4 szklanki słonecznika
2 łyżki syropu z agawy
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)

Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy płatki, słonecznik i posiekane orzechy. Prażymy. Polewamy syropem z agawy i wodą różaną jeśli jej używamy. Prażymy na patelni do momentu aż granola będzie sucha i chrupka. Ewentualnie dosładzamy syropem. Podajemy z mlekiem, jogurtem lub chrupiemy samą. 



































Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza