wtorek, 13 października 2015

Zabawa w ... WIELKIE GOTOWANIE I MUS JABŁKOWY! :)


"Wielkie gotowanie na Ulicy Czereśniowej" R.S. Berner i D. von Cramm to książka po prostu dla Nas, bo jest o ... gotowaniu! A to nasza ulubiona zabawa! A w związku z tym, że bardzo lubimy też czytać, to tym bardziej książka ta jest ideałem! :) 

Począwszy już od wstępu, który jest nie za długi, treściwy i bardzo przyjemny w głośnej lekturze. Dziewczynki zasłuchane, więc jest dobrze! Zapomniałam wspomnieć, że okładka i jej wnętrze zachwyca je najmocniej! Po stokroć pytają o imiona mieszkańców tytułowej Ulicy Czereśniowej, próbując spamiętać wszystkich. 


Kolejne strony pokazują rysunkowo i opisują dzieciom, to, co powinny wiedzieć zanim wejdą do kuchni! Tu dziewczynki próbują same odgadnąć zasadę jaką przedstawia nam rysunek! Zaciekawione odwracamy kartki dalej, a tam wita nas WIOSNA, później LATO, JESIEŃ I ZIMA! Każdy rozdział rozpoczyna wierszyk więc czytamy, potem drugi raz i trzeci, aż w końcu dają się namówić na odwrócenie strony. A tam przepis, dużo przepisów adekwatnych do danej pory roku, dużo wskazówek i porad dotyczących konkretnego dania/produktu oraz postać, która ulubiła sobie najbardziej dany przepis. Odszukujemy więc koniecznie imię danej postaci i możemy wracać do lektury. Poszukujemy  przepisów, które zrealizujemy w najbliższym czasie, buszujemy więc głównie po jesieni, zahaczając co nieco o zimę :) Wybór padł na mus jabłkowy, ale nie omieszkamy zrobić ciasta chlebowego w słoiku (hmm może nawet jutro po powrocie z przedszkola, albo sama je przyrządzę i przywitam je niespodzianką!), muffinek z kasztanami i wielu innych potraw! :) 

Ostatnia część książki zawiera niesamowicie praktyczny zbiór składników najczęściej używanych w kuchni oraz sprzętu kuchennego z dokładnym opisem. Znajdziemy tu też praktyczne rady. Najbardziej zadziwiła na porada, by krojąc cebulę nabrać w usta wodę i trzymać ją do zakończenia krojenia. Muszę to koniecznie sprawdzić ! :)

Polecamy Wam tą wspaniałą książkę, naprawdę warto mieć ją w swojej kulinarnej biblioteczce! :) My dziękujemy Wydawnictwu Dwie Siostry, że mogliśmy dołączyć tą pozycję do naszej domowej biblioteczki!!!! DZIĘKUJEMY!


A tymczasem zapraszamy Was na mus jabłkowy ze śmietanką kokosową! :) Pyszności!!!



Składniki:

800g jabłek
1 laska cynamonu
1 filiżanka soku jabłkowego
400 ml mleka kokosowego (tylko stała część)
1 łyżeczka cukru pudru

Jabłka dokładnie umyć i razem ze skórką i pestkami pokroić na kawałki, a potem wrzucić do garnka. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut - aż jabłka będą całkiem miękkie. Od czasu do czasu zamieszać. Pilnować żeby się nie przypaliły. W razie potrzeby wlać trochę wody
Wyciągnąć laskę cynamonu. Jabłka przetrzeć przez przecierać lub sitko. 
Stałą część mleczka kokosowego i cukier pudem miksujemy chwilę. Wykładamy na mus jabłkowy, posypujemy nerkowcami lub innymi orzechami i zajadamy! :)

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz