czwartek, 3 września 2015

Zabawa w ... TACOS Z SAŁATKĄ I SOSEM JOGURTOWYM! :)

To takie ciężkie uświadomić sobie jak łatwo wspomnienia uciekają z naszej głowy. Jak trudno przypomnieć sobie chwile, ciekawe zdarzenie czy osoby, które miały dla Nas ogromne znaczenie. Kiedyś miałam do ludzi pamięć doskonałą. Jedno spojrzenie na twarz i już wiedziałam kto to jest, skąd, gdzie poznany i jak. Teraz spotykam ludzi, mijam ich na ulicy i nie poznaję albo poznaję, ale nie wiem skąd się znamy. Nie daj Boże żebyśmy jeszcze zaczęli rozmawiać, wtedy palę się ze wstydu nie potrafiąc ściemniać, nawijać, udawać - nawet dla dobra sprawy. Czy to ja się starzeję, czy po prostu z wiekiem znamy coraz więcej ludzi i coraz częściej gubimy się w rozrachunku ? Czy tak samo dzieje się w przypadku wspomnień? Coraz więcej nowych, świeżych pojawia się w naszych umysłach i te w zakamarkach pamięci wypychamy całkowicie ? Jak sprawić by nie zapominać ? Mam wrażenie, że teraz w dobie aparatów cyfrowych nie przywiązujemy wagi do tego by zapamiętać dany moment, daną chwilę. Pstrykamy dziesiątki zdjęć i nie uświadamiamy sobie w pełni ważności przeżywanych chwil. Jednak zdjęcia zginą w czeluści komputerowego dysku i tak samo w naszej pamięci. Brak czasu na wybieranie spośród tak wielu zdjęć tych wyjątkowych sprawia, że po prostu zapominamy. A kiedyś na kliszy miało się 24 klatki do wykorzystania przez 8 dni kolonii i wtedy tak bardzo skupialiśmy się na przeżywanych momentach i tych godnych, by zająć kolejną wolną klatkę, że nawet te których nie ma na zdjęciach pozostają w naszej pamięci na dłużej.

Też tak macie ?

***

Dzisiaj w naszym menu proponujemy Wam pyszne tacos z sałatką "meksykańską" i sosem jogurtowym! Tortille przygotowujemy z tego przepisu, a sałatkę tak:



Składniki:

1 brokuł
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
1 pomidor
kiełki brokuła

1 szklanka jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok 5 minut, zalewamy zimną wodą. Pomidora kroimy w małą kostkę. Wszystkie składniki oprócz kiełków wrzucamy do miski i mieszamy. Składniki na sos jogurtowy mieszamy w miseczce. Możemy nim polać warzywa od razu i wymieszać lub dopiero gdy włożymy je do tortilli. Naszą sałatkę wkładamy do tortilli złożonych na pół, polecamy sosem i posypujemy kiełkami. 


















SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz