I kolejny rok za nami... rok pełen radości i smutków, niepewności i ulgi, pełen nadziei i wiary. Rok nowych doświadczeń, nowych decyzji, przełomowych chwil. Każdy kolejny rok przynosi ze sobą coś nowego, coś dobrego - już nie możemy się doczekać tego co przyniesie ten Nowy! Jeden przyniósł nam małżeństwo, kolejny i kolejny rodzicielstwo, następny odnalezienie siebie... Każdego dnia czuliśmy w tym wszystkim wsparcie z góry i ja cały czas nie mogę nadziwić się dlaczego tak jest, czym sobie na to zasługujemy, że Opatrzność czuwa nad nami i naprawdę coraz częściej to zauważam, w drobnych rzeczach, w małych gestach, zdarzeniach, w codzienności...
Na ten nadchodzący rok nie czynimy zbytnich postanowień, może tylko to by po prostu doceniać każdy dzień. By każdego dnia zaczynać na nowo. By po prostu chwytać dzień, dbać o siebie nawzajem, mieć marzenia i uparcie dążyć do ich realizacji.
I wam Kochani życzymy tego samego - byście doceniali każdy dzień, by każdy z tych 365 dni przynosił wam radość i satysfakcję, byście potrafili zauważać pozytywy w najmniejszych szczegółach dnia codziennego. Byście byli radośni, spełniali marzenia i realizowali zamierzone cele. Bądźcie szczęśliwi!
***
Sylwestrowe balowanie nie jest zbytnio w naszym guście, dlatego od kilku lat uciekaliśmy w góry z przyjaciółmi i tam świętowaliśmy rodzinnie i spokojnie. W tym roku niestety tradycja zostanie przerwana, dlatego zostajemy w domu, a w związku z tym zaopatrujemy się w nasze ulubione chrupacze i inne przysmaki, by dotrzymać do północy ;)
1)Krakersy serowe (www.mojewypieki.com)
2)Paluchy chlebowe (Magazyn KUCHNIA)
KRAKERSY:
2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
75 g masła, zimnego
120 g startego na małych oczkach sera żółtego
1/2 szklanki zimnej wody
sól, do oprószenia
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na 60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać papier); im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli to konieczne. Okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą.
Piec w temperaturze 220ºC przez 5 - 10 minut, w zależności od grubości krakersów lub upodobań. Powinny się zezłocić.
PALUCHY CHLEBOWE:
1 opakowanie suchych drożdży
275ml ciepłej wody
450g mąki
1,5 łyżeczki soli
oliwa
Drożdże, wodę, mąkę i sól wsypać do miski. Wyrobić elastyczne ciasto. Z ciasta uformować paluchy, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na 30-40 minut. Po tym czasie posmarować paluszki oliwą i posypać solą i pieprzem. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
3) Mini tarty makowe
MINI TARTY MAKOWE
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
300g masy makowej
garść orzechów włoskich
Składniki ciasta posiekać nożem, szybko zagnieść, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić formę do mini tart, wysmarowanych uprzednio masłem .Piec około 5-10 minut w temperaturze 200ºC. Nałożyć masę makową, posypać orzechami i podpiekać dalej przez kolejne 5-10 minut.
4) Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
ROŻKI
250 g szpinaku
100 g sera feta
2 ząbki czosnku
sól ,pieprz, gałka muszkatołowa
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 roztrzepane jajko
Szpinak opłukać, dokładnie osuszyć, posiekać i włożyć do garnka i mieszając podgrzewać przez około minutę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej podgrzewać tylko do czasu aż zacznie więdnąć. Wyłożyć na sitko, odcisnąć z wody. Włożyć do miski, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, przyprawić i odstawić.
Ciasto francuskie rozwałkować na dwa razy cieńsze płaty (ja zlepiłam kawałki ciasta w kulę i dopiero potem rozwałkowałam). Wycinać kwadraty, nakładać po łyżeczce nadzienia, zlepić boki. Rożki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rożki i piec na złoty kolor przez około 15 - 20 minut.
5) Grzaniec owocowy - znajdziecie go tutaj :)
SMACZNEGO!!!
Widzę że praca wre;) jestem z Was bardzo dumna c.olik
OdpowiedzUsuńPrzesliczne dzieciorki!
OdpowiedzUsuń:)
I widac, ze mialy zabawe!
Super!
Dzięki wielkie :* Zabawa zawsze na pierwszym miejscu u nas w kuchni hihi :)
UsuńMam w planach zrobienie rożków... Jakie duże te kwadraty powinny być i ile sztuk około wyjdzie? :)
OdpowiedzUsuńWszystko w zależności od tego jakie chcesz mieć duże rożki :) u nas miały ok. 10cm :) Kurcze nie wiem ile wyszło ale na pewno ok. 15 :) Daj znać jak wyszło :) Smacznego :*
Usuń