czwartek, 26 maja 2016

Zabawa w ... LODY JABŁKOWE I GRUSZKOWE! :)




Uwielbiam lato. Co roku czekam na nie z niecierpliwością. Latem wszystko wydaje się lepsze, piękniejsze. Lato samo w sobie dodaje energii. Słońce zaglądające do okien sprawia, że wstaję z uśmiechem na twarzy i z ciekawością co przyniesie nowy dzień. Długie dni sprawiają wrażenie, że życie Nam się wydłuża. Całe dnie można spędzać poza domem, spacerować, oddychać, bawić się, żyć pełnią życia. 


Lato kocham za to, że jest pełne kolorów. Może właśnie dlatego jest takie optymistyczne. Łąki pełne kwiatów, ogródki pełne kolorowych warzyw i owoców. Możemy wybierać i przebierać w tym co zjemy. Truskawki, maliny, jeżyny. Kolczyki z czereśni, brzuch pełen truskawek, maliny w cieście drożdżowym. Nieziemskie smaki, które sprawiają, że serce rośnie, a kubki smakowe szaleją do granic możliwości. Jemy i tańczymy niesieni delikatnym wiatrem dającym ukojenie w upalne dni. 

Upalne dni. Lemoniada cytrynowa z miętą czy arbuzowo-truskawkowa dają ukojenie. Lody, dzieciaki je uwielbiają, zresztą dorośli też. My uwielbiamy je nie tylko jeść. ale i robić! Dajemy się ponieść wyobraźni naszych kubków smakowych. Miksujemy to na co mamy ochotę, mrozimy i niecierpliwie czekamy aż będziemy mogły je zjeść. Czas wyczekiwania dłuży się w nieskończoność, a konsumpcja trwa tak krótko, że nim się zorientujemy, lody znikają w naszych brzuchach ! Ale to nic! To oznacza jedynie, że trzeba zrobić kolejne! Tym razem o zupełnie innym smaku!

***

Dzisiaj Maja uraczy Was lodami jabłkowymi, a Lenka z awokado i gruszki :) Przepis ten długo czekał na swój debiut, bo nie ukrywamy, że przez chwilę poczułyśmy lato już jakiś czas temu :) Teraz nadchodzi naprawdę! :)

LODY JABŁKOWE (wg. Mai)
/na ok. 3 porcje/
Składniki:

1 jabłko 
1/2 szklanki mleka
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu

Jabłko myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy mleko, jogurt i miód. Miksujemy na gładką masę. Ewentualnie dodajemy więcej miodu. Przekładamy do foremek i mrozimy minimum 3 godziny.

LODY GRUSZKOWE (wg. Lenki)
/na ok. 3 porcje/
Składniki:
1 gruszka 
1/2 awokado
1/2 szklanki mleka
1 łyżka miodu
Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Awokado obieramy i również kroimy na kawałki. Wszystkie składniki łączymy razem w blenderze i miksujemy. Ewentualnie dosładzamy miodem. Przekładamy do foremek i chłodzimy minimum 3 godziny.

SMACZNEGO!

DZIECKO POTRAFI

Pozwólcie dzieciakom wybrać ulubione owoce, zmiksujcie je z mlekiem, jogurtem i miodem, a wyjdą Wam lody, na które akurat macie ochotę! Bawcie się smakami!

Dzieciaki pokroją owoce, wleją mleko, zmiksują !







































Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza