środa, 5 sierpnia 2015

Zabawa w ... PODPŁOMYKI Z GRILLA I GRILLOWANE WARZYWA Z KASZĄ! :)

Są takie dni kiedy jest źle, bardzo źle. Nie wiem czy to wina tych upałów czy ze mną coś nie tak. Chodzę zła, rozgoryczona, wszystko mnie drażni i  nic nie przywołuje uśmiechu na mojej twarzy (no może oprócz uśmiechniętych buziek i pichcących ze mną w kuchni rączek - one zawsze dają radość). I to właśnie w takie dni kiedy chcę napisać dla Was kilka ciepłych słów a ten nastrój bardzo mi to utrudnia. 

Zamykam więc mocno oczy i z całych sił myślami wracam do wczorajszego dnia. Ciepłego i radosnego. Rodzinnego. Bitwy wodne i huśtawki na wysokościach. Brak strachu w oczach moich córek i mój podziw dla ich odwagi. Wspólne zabawy i spacer w poszukiwaniu owoców lasu. Tych ogrzanych słońcem, słodkich i bardzo czarnych. Wzięłyśmy ze sobą kubeczki by nazbierać najwięcej jak się da, ale to było zbędne. Prosto z krzaka smakowały tak pysznie, że nawet jeśli któraś wylądowała w kubeczku, zaraz mała rączka ukradkiem ją przechwytywała. Tak więc nici z naszych planów pysznego ciasta lub babeczek z jeżynami. Ale będzie przecież jeszcze wiele okazji. 

Wspólne pichcenie, mąka wszędzie i moja radość z tego, że sprzątać nie trzeba. Pyszne podpłomyki prosto z grilla, a do nich sałatka z kaszy kuskus i grillowanych warzyw okazały się strzałem w dziesiątkę. Pysznie spędzone popołudnie to to, co lubimy. I mnóstwo miejsc do robienia zdjęć, pobudzenia wyobraźni i realizowania wizji, które w domu są nie do osiągnięcia. Gotowanie i fotografowanie jedzenia w plenerze to zdecydowanie coś co lubię! Jeśli tylko planujecie weekendowe grillowanie pomyślcie o tym co przyrządzicie, podajcie to najładniej jak potraficie, pobudźcie ślinianki, nauczcie je cierpliwość i sfotografujcie swoje dania. Potem dopiero je zjedzcie - na pewno będą smakowały wyśmienicie!

PODPŁOMYKI Z GRILLA

Składniki:

2 szklanki mąki
2/3 szklanki wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Zagniećcie wszystkie składniki na ciasto, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 30 minut. Po tym czasie odrywajcie kawałki ciasta, rozwałkujcie je na cienkie placki i pieczcie na grillu z dwóch stron przez chwilę. Gotowe! :)

/przepis pochodzi z portalu www.hellozdrowie.pl/

KASZA KUSKUS Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

Składniki:

bakłażan
pieczarki
ugotowany burak
papryka
czerwona cebula

na marynatę:
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
natka pietruszki
sól, pieprz
ewentualnie 1 ząbek czosnku

kasza kuskus, natka pietruszki, oliwa i czarnuszka do podania

Przygotowanie:

Bakłażana pokroić w kostkę, nasolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dokładnie opłukać. Pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki, paprykę w kostkę. Cebulę pokrójcie na ćwiartki i oddzielcie od siebie warstwy. Przygotujcie marynatę mieszając wszystkie składniki razem i zanurzcie w niej warzywa na minimum 30 minut. Grillujcie przez kilka minut. W tym czasie przygotujcie kaszę kuskus - zalejcie ją wrzątkiem ok. 1 cm ponad jej powierzchnię, przykryjcie i zostawcie na 5 minut. Gdy warzywa będą gotowe wymieszajcie je z kaszą, polejcie oliwą, posypcie czarnuszką i drobno posiekaną natką pietruszki. 

SMACZNEGO!!! :)


















2 komentarze:

  1. Chyba dzieciaki miały radość z robienia ciasta.... Lubię takie pyszności ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak!!! Radość z zabawy z mąką jest zawsze największa!!! :)

      Usuń