Są takie dni kiedy jest źle, bardzo źle. Nie wiem czy to wina tych upałów czy ze mną coś nie tak. Chodzę zła, rozgoryczona, wszystko mnie drażni i nic nie przywołuje uśmiechu na mojej twarzy (no może oprócz uśmiechniętych buziek i pichcących ze mną w kuchni rączek - one zawsze dają radość). I to właśnie w takie dni kiedy chcę napisać dla Was kilka ciepłych słów a ten nastrój bardzo mi to utrudnia.
Zamykam więc mocno oczy i z całych sił myślami wracam do wczorajszego dnia. Ciepłego i radosnego. Rodzinnego. Bitwy wodne i huśtawki na wysokościach. Brak strachu w oczach moich córek i mój podziw dla ich odwagi. Wspólne zabawy i spacer w poszukiwaniu owoców lasu. Tych ogrzanych słońcem, słodkich i bardzo czarnych. Wzięłyśmy ze sobą kubeczki by nazbierać najwięcej jak się da, ale to było zbędne. Prosto z krzaka smakowały tak pysznie, że nawet jeśli któraś wylądowała w kubeczku, zaraz mała rączka ukradkiem ją przechwytywała. Tak więc nici z naszych planów pysznego ciasta lub babeczek z jeżynami. Ale będzie przecież jeszcze wiele okazji.
Wspólne pichcenie, mąka wszędzie i moja radość z tego, że sprzątać nie trzeba. Pyszne podpłomyki prosto z grilla, a do nich sałatka z kaszy kuskus i grillowanych warzyw okazały się strzałem w dziesiątkę. Pysznie spędzone popołudnie to to, co lubimy. I mnóstwo miejsc do robienia zdjęć, pobudzenia wyobraźni i realizowania wizji, które w domu są nie do osiągnięcia. Gotowanie i fotografowanie jedzenia w plenerze to zdecydowanie coś co lubię! Jeśli tylko planujecie weekendowe grillowanie pomyślcie o tym co przyrządzicie, podajcie to najładniej jak potraficie, pobudźcie ślinianki, nauczcie je cierpliwość i sfotografujcie swoje dania. Potem dopiero je zjedzcie - na pewno będą smakowały wyśmienicie!
PODPŁOMYKI Z GRILLA
Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Zagniećcie wszystkie składniki na ciasto, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 30 minut. Po tym czasie odrywajcie kawałki ciasta, rozwałkujcie je na cienkie placki i pieczcie na grillu z dwóch stron przez chwilę. Gotowe! :)
/przepis pochodzi z portalu www.hellozdrowie.pl/
KASZA KUSKUS Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
Składniki:
bakłażan
pieczarki
ugotowany burak
papryka
czerwona cebula
na marynatę:
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wody
natka pietruszki
sól, pieprz
ewentualnie 1 ząbek czosnku
kasza kuskus, natka pietruszki, oliwa i czarnuszka do podania
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w kostkę, nasolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dokładnie opłukać. Pieczarki pokroić na połówki lub ćwiartki, paprykę w kostkę. Cebulę pokrójcie na ćwiartki i oddzielcie od siebie warstwy. Przygotujcie marynatę mieszając wszystkie składniki razem i zanurzcie w niej warzywa na minimum 30 minut. Grillujcie przez kilka minut. W tym czasie przygotujcie kaszę kuskus - zalejcie ją wrzątkiem ok. 1 cm ponad jej powierzchnię, przykryjcie i zostawcie na 5 minut. Gdy warzywa będą gotowe wymieszajcie je z kaszą, polejcie oliwą, posypcie czarnuszką i drobno posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!!! :)
Chyba dzieciaki miały radość z robienia ciasta.... Lubię takie pyszności ;-)
OdpowiedzUsuńO tak!!! Radość z zabawy z mąką jest zawsze największa!!! :)
Usuń