środa, 19 listopada 2014

Zabawa w ... TARTĘ Z BURAKIEM I FETĄ :)

Spostrzegawczość dziecięca jest niesamowita, przenoszenie tego co widzą na swoje zachowanie zaskakujące, a zobaczyć w dziecku swoje ja (tą dobrą stronę) dodaje rodzicielskich skrzydeł! Od kilku dni Maja biega po domu, tuli Lenę i mówi przy tym, że się kochają, tak jak się kochają rodzice! Radość w sercu jest niepojęta, gdy widzi się takie zachowanie i słyszy takie słowa. U nas życie rodzinne toczy się od pobudki do południa, czyli jakieś 4-5 godzin dziennie, w zależności od tego kiedy w końcu podniesiemy się z łóżek, po kolejnych naleganiach dziewczynek, które są naprawdę rannymi ptaszkami :) Zazwyczaj ja od rana biegam, od kuchni do pokoju, od pokoju do łazienki i ogarniam tyle ile się da, żeby w ciągu dnia mieć trochę luzu, a tymczasem mąż bawi się z dziewczynkami, korzystając z tego czasu jak najwięcej, bo zazwyczaj już śpią gdy wraca. Rzadko więc zdarza się, że widzą nas siedzących spokojnie, ale wystarczy jedno zdarzenie, jedna krótka chwila, tak usiąść przy sobie na jednym fotelu i patrzeć na te dwie gwiazdki biegające po pokoju i człowiek czuje błogość, a gdy po chwili one siadają naprzeciwko i jedna do drugiej mówi "Zobacz jak oni się kochają" to człowiek się rozpływa w szczęściu :) Dlatego tak ważne są wspólne chwile, spędzane razem, tak po prostu, bez atrakcji i wygibasów, tak w spokoju, by pokazać co to znaczy bliskość, co znaczy rodzina, co oznacza miłość...

Każdego dnia dbam również o to by wiedziały co oznacza miłość do jedzenia :) Dlatego dziś mamy dla was piękną, czerwoną, miłosną tartę z burakami i serem feta! Uwierzcie mi, te dwa składniki to połączenie idealne! Wspaniałe! Nie zastanawiajcie się ani chwili, tylko spróbujcie! :)
















Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g schłodzonego masła
pół łyżeczki soli

Przygotowanie :
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. 

Składniki na nadzienie:

2 buraki
200 g sera fety
200 ml śmietany 30%
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Buraki dokładnie umyć i ugotować do połowy miękkości. Obrać i pokroić w plastry - niezbyt cienkie. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty wysmarowaną masłem. Ułożyć buraki, zalać masą śmietanowo-jajeczną i posypać połową sera fety - pokruszonego. Zapiekać 30-40 minut w 190 stopniach. Podawać posypane pokruszoną pozostałą fetą.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz