wtorek, 24 października 2017

Zabawa w ... BABECZKI JAGLANE! :)


Gdy nadchodzi czas katarów moje myśli od razu kierują się w stronę kaszy jaglanej. Osuszająca, lekkostrawna, zwyczajnie wyjątkowa przyjaciółka naszego brzucha i ... nosa :) Śmieję się, ale właściwie dokładnie tak jest. Gdy dopada dziewczynki katar, nasza dieta przeskakuje na tory jaglane. Może się to wydawać monotematyczne, ale jest całkowicie odwrotnie. Kasza jaglana jest wszechstronna i za to ją uwielbiamy. Smakuje doskonale pod postacią jaglanki na mleku migdałowym, ale równie dobrze smakuje w postaci kotlecików. Można z niej zrobić sernik czy budyń. Dorzucić do niej owoce lub pieczone warzywa, wymieszać z miodem albo z pesto, dorzucić ją do zupy albo do koktajlu. Zawsze dopasuje się idealnie do naszych potrzeb. Wystarczy tylko trochę kreatywności i chęci. A gdy już kreatywności mi brak sięgam po inspiracje do innych. Tym razem do Dominiki Wojciak i książki "Ziarno". O tej książce pisałam Wam TUTAJ. Jest wyjątkowa, wszechstronna, zupełnie jak kasza jaglana. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie, każdego na pewno zauroczy niejeden przepis. Ja pozaznaczałam już prawie wszystkie, które chcę w najbliższym czasie przyrządzić, a numerem jeden są te na bazie kaszy jaglanej. 


***

Nasze pomysły na kaszę jaglaną znajdziecie TUTAJ!

Dzisiejszy przepis na pyszne babeczki jaglane pochodzi z książki "Ziarno", lekko zmodyfikowany przez nas przepis na pewno przypadnie Wam do gustu! :) 

BABECZKI JAGLANE

Składniki:

2 dojrzałe gruszki
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki mleka roślinnego
1/4 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki syropu klonowego
kilka malin do przybrania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Mąki wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Mleko, olej, syrop wymieszaj do powstania emulsji. Wlej ją do suchych składników. Wymieszaj. Na końcu wmieszaj gruszki. Formę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej wlej ciasto na 3/4 wysokości. Włoż do babeczek po jednej malinie (jeśli ich używasz). Piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.  Podawaj schłodzone. Można podać z gęstym jogurtem. 

























































2 komentarze:

  1. robilismy je dzisiaj i kompletna klapa. Pomimo podwojonego czasu pieczenia, babeczki nadal mokre :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczki będą mokre ze względu na gruszki :) ale upiec się powinny, nie wiem co mogło pójść nie tak.

      Usuń