Ogień. Marzę o chwili kiedy w ciepłych skarpetach, ciepłym swetrze i dziurawych jeansach usiądę przed kominkiem. W ręku trzymać będę książkę, tuz obok postawię kubek z gorącą herbatą, być może okryję się kocem i będę flirtować z ogniem. Będę doświadczać go wszystkimi zmysłami. Będę wąchać zapach drewna nim zapłonie, napawać się widokiem tańczących płomieni, słuchać szumu ognia i trzasków spalającego się drewna, będę cieszyć się jego ciepłem, które otuli mnie bezpieczeństwem i szczęściem.
Podczas tego kominkowego, błogiego stanu przyda się coś słodkiego, najlepiej sezonowego - dyniowego, dokładnie takiego jak te babeczki :)
ORKISZOWE BABECZKI DYNIOWE
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki puree dyniowego
Kruszonka:
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mąki (tej, którą użyliśmy w przepisie)
2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszajcie wszystkie suche składniki. W drugiej misce roztrzepcie jajka z olejem i mlekiem. Dodajcie puree dyniowe i dokładnie wymieszajcie do połączenia się składników. Przelejcie mokre składniki do suchych i wymieszajcie łyżką do dokładnego połączenia. Wyłóżcie masę do papilotek. Przygotujcie kruszonkę rozcierając rękoma wszystkie składniki. Posypcie babeczki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-25 minut.
Uwaga - uzależniają! :)
Babeczki wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuń