czwartek, 27 października 2016

Zabawa w ... PUREE DYNIOWE!!! :)


Ostatnio bardzo dyniowo zrobiło się u Nas na blogu i bardzo dyniowo w domu. Mamy dla Was w zanadrzu jeszcze kilka przepisów, a sezon dyniowy niebawem dobiegnie końca. Zaopatrzcie się więc w dynie, w końcu są w stanie przetrwać w odpowiednich warunkach nawet do 6 miesięcy! Jeśli jednak nie zamierzacie ryzykować z utrzymaniem świeżej dyni, może skusicie się na puree dyniowe? Szybkie i banalne w przygotowaniu, a w zastosowaniu wielowymiarowe! Na naszym blogu znajdziecie na nie wiele przepisów i obiecujemy Wam jeszcze więcej! Pankejki dyniowe, ciasto, burgery, pizza no i w końcu zupa to tylko kila naszych propozycji! :) Warto więc ruszyć z produkcją puree i przechować je w zamrażalce, by w dogodnym momencie móc po nie sięgnąć i cieszyć się dyniowymi przysmakami! :)


My kochamy dynię! To zdecydowanie nasz numer jeden wśród warzyw i czekamy na nią z niecierpliwością rok w rok. Uwielbiamy ją w wersji na słodko, ale i w tej z imbirem i czosnkiem. Jej wszechstronne zastosowanie zdecydowanie nas urzeka i napawa do tworzenia.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia zawiera wiele witamin, przede wszystkim witaminę A, która doskonale wpływa na stan naszych włosów i paznokci oraz witaminę E, zwaną witaminą młodości! Ponadto znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz fosfor, magnez, cynk czy wapń!

Zawiera w sobie mnóstwo białka!

Jest niskokaloryczna, więc możemy ją jeść bez wyrzutów sumienia! :)

Dynia bogata jest w beto-karoten, przeciwutleniacz hamujący rozwój nowotworów!

Natomiast pestki dyni, zjadane na czczo, pomagają w problemach z owsikami, tasiemcem czy innymi pasożytami!

Jeśli chcemy przechowywać dynię dłużej, powinniśmy znaleźć dla niej miejsce suche i chłodne i uważać na to by nie miała ona żadnych uszkodzeń, od których może zacząć się psuć.

Jeśli chcemy ją zamrozić, możemy przygotować ją w formie puree. Jak to zdrobić ? 

Potrzebujemy:

1 dynia np. hokkaido
1 łyżka oleju
papier do pieczenia

Dynię rozkrajamy i wyciągamy z niej miąższ wraz  z pestkami. Obieramy ze skórki (jeśli jest to dynia hokkaido nie musimy tego robić) i kroimy w kostkę. Do miski z pokrojoną dynią dodajemy olej i dokładnie mieszamy, by wszystkie kawałki pokryły się olejem. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez k. 15-20 minut, by dynia była miękka. Po tym czasie studzimy dynię i miksujemy blenderem ręcznym na puree. Możemy zaangażować w to dzieciaki, bo uwielbiają używać blendera! :) 

*z jednej małej hokkaido wyszło Nam ok. 6 sporych łyżek puree.

WSZYSTKIE NASZE DYNIOWE PROPOZYCJE ZNAJDZIECIE TUTAJ :)























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz