wtorek, 17 października 2017

Zabawa w ... PALUSZKI RYBNE Z ŁOSOSIA W PANIERCE JAGLANEJ! :)



Wiem, że zbyt rzadko dzielę się z Wami przepisami, ale naprawdę staram się najmocniej jak potrafię. Dziś kolejny przepis z cyklu ulubionych i szybkich obiadów dla głodnych, małych brzuszków. 

Nadeszła jesień,a u nas wraz z nią nadeszła ospa. Przesiedziałyśmy cały miesiąc w domu, na szczęście miesiąc w większości deszczowy i ponury. W końcu możemy odetchnąć świeżym powietrzem, wręcz zachłysnąć się nim. Tak piękny powrót do normalności zaserwowała nam matka natura, że nasza wdzięczność jest nieopisana. Tak ciepła, słoneczna jesień cieszy serce i duszę. Mam wrażenie jakby miała trwać i trwać, a może to takie marzenie, w które zbyt mocno wierzę ? Wiem, wiem, że to się zaraz skończy, dlatego cieszymy się tym najmocniej. Łapiemy promienie słoneczne i witaminy. Wszystko wydaje się odmienione, wszystko się człowiekowi chce. Liście spadające z drzew z lekkim podmuchem wiatru nie przeszkadzają, nawet wtedy gdy grabisz je na okrągło. Słońce oślepiające swoim blaskiem nie drażni, mimo, że musisz mrużyć oczy by cokolwiek dojrzeć. To taki piękny czas kiedy wszystko jest na TAK,a życie wydaję się mieć lepszy smak, piękniejszy zapach i jeszcze bardziej wyjątkowy wygląd. 


Gdyby tak można by było zachować ten obraz w pamięci na te szare, ponure, zimne dni, które nadejdą, by cieszyć się wszystkim bez przerwy...

***

Dziś piękne kolory i niesamowite smaki w naszej kuchni. Specjalnie dla Was przepis na paluszki z łososia w panierce z kaszy jaglanej, które przygotowywaliśmy jako ambasadorzy firmy MELVIT podczas udziału w programie Cooking Challenge, który możecie obejrzeć tutaj:


PALUSZKI RYBNE W PANIERCE Z KASZY JAGLANEJ

Składniki: 

500 g filetu z łososia
1 szklanka kaszy jaglanej suchej
garść natki pietruszki
1 łyżka startego sera typu parmezan
sól pieprz do smaku

1-2 jajka

do podania: 
sałatka  z rukoli (rukola, pomidorki koktajlowe, oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz)
mieszanka Trendy Lunch firmy Melvit

Przygotowanie:

Łososia myjemy, sprawdzamy czy na pewno nie ma ości i kroimy na paluszki ok.3-5 cm. Jajka roztrzepujemy w misce. Przygotowujemy panierkę z kaszy jaglanej. W pojemniku blendera miksujemy kaszę (możemy ją wcześniej podprażyć). Po chwili dodajemy natkę pietruszki, ser oraz sól i pieprz. Przesypujemy na duży talerz. Paluszki z łososia obtaczamy w jajku, a następnie w panierce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. W między czasie gotujemy mieszankę według wskazówek na opakowaniu oraz przygotowujemy sałatkę. Dzieciaki to pokochają! 





















3 komentarze: