poniedziałek, 1 czerwca 2015

Zabawa w ... DZIEŃ DZIECKA ORAZ CIASTA MARCHEWKOWE I CZEKOLADOWE ! :)

Ostatnio wiele się u nas dzieje. Staramy się to wszystko ogarniać i cieszyć się tym, że nasze plany i nasze działania spełniają się! :) Nasza misja idzie cały czas naprzód wielkimi krokami! Nie myślcie, że nie pichcimy z dziewczynkami, robię to prawie codziennie i zbieram dla was przepisy na kolejne dania!:)

Dzisiaj w zgodzie w akcją #ugotujmirazem i #dziengotujacegodziecka chcemy się z wami podzielić wrażeniami z wczorajszego spotkania z dziećmi i ze starszymi dziećmi również ! :) Po raz kolejny nasz Miejski Dom Kultury zaprosił nas do współtworzenia świetnego wydarzenia - tym razem z okazji Dnia Dziecka! Przyświecała mu myśl podróżnicza, w związku z czym my zabraliśmy was do Meksyku! :) Były tortille wypiekane na bieżąco, które najbardziej zasmakowały młodszym! :) Nie zabrakło miłośników chili sin carne, guacamole oraz dipu z czerwonej fasoli :) Każdy, kto był spragniony przybiegał do nas po pyszną lemoniadę!:) A najmłodsi i najważniejsi tego dnia mogli zamienić się w małych kucharzy i wziąć udział w dwóch turach warsztatów, na których przygotowaliśmy koktajle truskawkowo-kokosowe z orzeźwiającą nutą mięty! Wszystkim smakowało i każdy z wielką przyjemnością prosił o dokładkę! :) Przepraszamy wszystkie dzieciaki, które bardzo chciały, a nie mogły wziąć udziału w warsztatach z racji ograniczonych miejsc :( W związku z tak dużym zainteresowaniem pomyślimy następnym razem nad tym, by nasze stanowisko było przeznaczone jedynie do warsztatów, by nikt nie został urażony! Mamy nadzieję, że już wkrótce spotkamy się ponownie!

Zostawiam was z przepisami na ciasta, które bardzo wam smakowały: marchewkowe i czekoladowe :) Mam nadzieję, że z chęcią nie raz sami je upieczecie :)

CIASTO MARCHEWKOWE:

Składniki:
300 g marchwi
300 g mąki pszennej lub orkiszowej
250 g cukru trzcinowego
225 ml oleju
3 łyżki mielonego siemienia lnianego lub 3 jajka
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 /4 szklanki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Siemię zalać ciepłą wodą i odstawić na chwilę do napęcznienia. W większej misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy, w mniejszej utrzeć olej, cukier i spęczniałe siemię lub jajka. Wmieszać marchewkę i wymieszać wszystkie składniki. Ciasto wlać do wyłożonej papierem formy. Piec 40-45 minut w 180 stopniach.

/przepis pochodzi z ksiązki "Jadłonomia" M. Dymek/

CIASTO CZEKOLADOWE:

Składniki:

1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao          
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżek oleju
1 szklanka wody lub soku

Przygotowanie:
Mąkę, kakao, cukier i sodę wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać ocet, olej, ekstrakt i wodę. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać.  Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40-45 minut w 180 stopniach.



























 Po całym intensywnym dniu w końcu czas dla siebie :)




SMACZNEGO I DO ZOBACZENIA! :)

5 komentarzy:

  1. No tak- wszystko zjedli ludziska a dziewczynki idą o chlebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mozna prosić o przepis na tortille ? Moje takie nie wychodzą nigdy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne!!!:) Wklejam w całości tutaj :) ciasto szybko sie robi, tortille wychodzą pycha mam nadzieję, że tym razem się udadzą!:)

      TORTILLE - Składniki na 8 dużych sztuk:


      2 szklanki mąki pszennej
      160ml gorącej wody
      2 łyżki oleju
      szczypta soli

      Przygotowanie:

      1. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Nie musi być wrząca. Najlepsza będzie taka po 2-3 minutach od zagotowania. Dodajemy olej. Mieszamy składniki drewnianą łyżkę, a następnie zagniatamy rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.

      2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką. Nie przejmujcie się, jeśli nie wyjdą Wam idealne okrągłe. To nie ma być wzorzec koła do Sevres tylko placek do domowego obiadu. ;)

      3. Smażymy na suchej patelni z powłoką non-stick niecałą minutkę z jednej strony, a przewracamy i smażymy około 30 sekund. Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować. Znów obracamy i smażymy jeszcze 30 sekund. Chodzi o to, aby nie spuszczać tortilli z oczu i obsmażyć ja tylko tyle, ile będzie konieczne. Powinna miejscami lekko się zrumienić, ale nie za mocno. Jeśli zbyt długo pozostawimy ją na patelni obeschnie, zrobi się krucha i nie da się jej zwijać.

      Usuń
  3. witam chciałbym spytac o ten sosik z torilla oraz o ten fasolową paste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę odezwać się na maila, a ja podeślę przepisy :) zabawawgotowanie@gmail.com

      Usuń