Poranek muśnięty słońcem, policzek muśnięty delikatnym powiewem, uśmiech na twarzy i radość w sercu - nadszedł Dzień Rodziny. Tak, chyba można go tak nazwać. Zgadzacie się? To czas, który możemy poświecić sobie nawzajem, czas na nadrobienie całotygodniowych zaległości w zabawach, rowerach, piknikowaniu czy grillowaniu. We wszystkim, na co mamy ochotę przez cały tydzień, a co możemy zrealizować właśnie teraz. Dni upływają szybko pomimo swojej długości, czas jak szalony ucieka spod palców, a my spokojni, szczęśliwi, delikatnie zmęczeni i spowolnieni zamykamy się w swoim świecie, realizujemy swoje pragnienia i nie spieszymy się. Spokojnie łapiemy wiatr we włosy, zachłyśnięci sobą nawzajem cieszymy się tym co mamy, tą chwilą która trwa. Jedyne co nie zmienia się tego dnia to "ruch" w kuchni. Tam zawsze jest coś do zrobienia, tysiące pomysłów i przepisów do zrealizowania, nowych smaków do zasmakowania i ... zdjęć do zrobienia. Ale ja kocham ten stan, kuchnia to moje królestwo i choć może nie mam polotu i magicznego wyczucia smaku, może brakuje mi wyobraźni i umiejętności, ale najważniejsze jest to ile sprawia to przyjemności, ile daje satysfakcji, to jak bardzo to lubię - krzątanie się, pichcenie, próbowanie, podjadanie. To wszystko sprawia, że latam, że płynę, że czuję swoją obecność na właściwym miejscu!
Kocham też stan odpoczynku. Leżenie w samym słońcu, z książką przed sobą to zdecydowanie również mój żywioł. Dlatego też, kocham naszą wieś. I choć z dzieciakami o odpoczynek i wylegiwanie się jest trudno, to bycie tam, oddychanie tym powietrzem i łapanie w sidła pamięci tych przyjemnych chwil, samo w sobie jest odpoczynkiem :)
***
Skoro więc tak weekendowo do Was piszę, to domyślacie się zapewne, że dzisiejszym głównym bohaterem jest GRILL. Jako, że sezon w pełni, a pogoda dopisuje przedstawiamy wam nasze propozycje, z których niektóre są naszym hitem od kilku sezonów, a niektóre nowym odkryciem! :) Polecamy wam wszystko, bo jest pysznie!
SZASZŁYKI WARZYWNE
1 cukinia
1 papryka
1 czerwona cebula
kilka pieczarek
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Warzywa kroimy w grubą kostkę, marynujemy przez noc w mieszance oliwy, czosnku, soli i pieprzu. Nabijamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Grillujemy.
BATATY I KALAREPKA Z GRILLA
Bataty
Kalarepa
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Bataty i kalarepkę kroimy w półcentymetrowe plastry. Posypujemy solą, pieprzem i oblewamy oliwą. Możemy tak przygotowane zostawić na noc lub grillować od razu do miękkości.
BAGIETKI Z MOZZARELLĄ
2 bagietki
1 kulka mozzarelli
1 pomidor
kilka listków bazylii
sól, pieprz
Bagietki nacinamy w kilku miejscach. Pomidora i mozzarellę kroimy w cienkie plastry. W każde nacięcie na bagietce wkładamy plaster mozzarelli, pomidora i listek bazylii. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Zawijamy w folię aluminiową i grillujemy do momentu aż bagietka będzie chrupiąca a ser się rozpuści.
BAGIETKI Z PIETRUSZKOWYM PESTO
Przygotowujemy na tej samej zasadzie jak bagietki z mozzarellą jako nadzienie wykorzystując pesto z natki pietruszki, na które przepis znajdziecie tutaj i odrobiną oliwy.
CHIPSY Z BAKŁAŻANA
1 bakłażan
sól
Bakłażana kroimy bardzo cienko, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dokładnie go płuczemy i osuszamy. Grillujemy do chrupkości :)
mmmm ale pyszności!!! aż mi się za grillowaniem zatęskniło, w tym roku jeszcze sezonu grillowego nie otworzyliśmy niestety :(
OdpowiedzUsuńwspaniałe jedzonko i dziewczynki szczęśliwe, super :)
pozdrawiam!
Dziękujemy!!!! :) Ooo to czas szybko to nadrobić! Nie ma to jak grillowanie :) Pozdrawiamy i do zobaczenia niebawem na warsztatach z Maią :) ?
UsuńNa najbliższym grillu chyba wypróbuję tą bagietkę, bo mnie najbardziej kusi ;]
OdpowiedzUsuńJest naprawdę rewelacyjna!!! :)
UsuńO super, brakowalo mi pomyslu na grila i prosze jest;) zawsze jak nie wiem co ugotowac to szperam po waszym blogu i zawsze cos znajde:) niektore przepisy na stale wyladowaly w zeszyciku z przepisami:) dzieki za te propozycje, bagietki zadza!:) ale kalarepa tez ciekawa, z grilla jeszcze nie jadlam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Olcia S.