piątek, 26 czerwca 2015

Zabawa w ... OWOCE MORZA! :)

Długo obiecałam i w końcu zostawiam wam nasze wakacyjne przepisy na owoce morza. Dzięki wspaniałości Chorwackiego targu rybnego mieliśmy możliwość spróbowania po raz pierwszy muli!!! Jak dla mnie rewelacja! Zwłaszcza sos - łechtał moje podniebienie! :) Po raz enty smażyliśmy krewetki, które uwielbiamy! Przygotowujemy je na różne sposoby, ale tym razem klasycznie - duszone na masełku z czosnkiem. Przygotowywaliśmy również żabnicę i węgorza. Gdyby nie wielka pomoc innych przy patroszeniu ryb - nic by z tego nie było :) Obie ryby delikatnie posoliłam, oprószyłam pieprzem, ułożyłam na nich wiórki masła i plasterki cytryny. Tak przygotowane zapiekłam w folii aluminiowej, w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. 
Miałam też okazję zająć się kałamarnicą i powiem wam, że choć byłam w tym "zielona" udało mi się! Jeśli chodzi o przygotowanie to wyszła mi wspaniała panierka - mąka-jajko-bułka tarta :) Ale nic poza tym! :( Nie załamuję się jednak bo ponoć kalmary to nie taka prosta sprawa, moje wyszły gumowate więc popełniłam klasyczny błąd smażyłam je za krótko lub za długo. Następnym razem pójdzie mi lepiej! :)

P.S. Zdjęcia robiliśmy na mega szybko, w tak zwanym"przelocie" bo wszyscy byli głodni i ciekawi nowych smaków! 

Więc i Wy, jeśli tylko będziecie mieli okazję - spróbujcie!!! Naprawdę warto! :)  

Mule duszone w białym winie

0,5 kg świeżych muli
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
0,5 szklanki białego wina
sól, pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki

Mule dokładnie myjemy, a najlepiej szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy i kroimy w pióra, a czosnek kroimy bardzo drobno. Pomidora spażamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy cebulę oprószoną odrobiną soli. Po chwili dodajemy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy. Wrzucamy mule, przykrywamy i dusimy tak ok. 5 minut. W trakcie potrząsnąć garnkiem. Mule powinny się w tym czasie otworzyć, te które tego nie zrobią odrzucamy. Wrzucamy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy winem i dusimy do odparowania wina, ok. 10-15 minut. Podajemy polane sosem z pomidorami i posypane natką pietruszki.


Krewetki

0,5 kg krewetek
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
łyżka masła
natka pietruszki

Krewetki obieramy z pancerzy (jeśli kupiliśmy w całości) lub rozmrażamy jeśli kupiliśmy obrane, ale zamrożone. Pamiętajmy o rozcięciu ich na grzbiecie i wyciągnięciu małej, czarnej nitki tj. jelit. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz krewetki, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy posypane natką pietruszki z bagietką i ćwiartką cytryny.























SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz