wtorek, 12 maja 2015

Zabawa w ... TARTĘ Z PIECZARKAMI, JARMUŻEM I POMIDORKAMI :)

Spadło to na mnie nagle. Niczym grom z jasnego nieba. Zagubiło i przytłoczyło. Nagle to co dawało ogromną radość, co było moim nowym ja zaczęło być czymś zupełnie odwrotnym. Moje małe ego usiadło sobie wygodnie i wymyśliło ucieczkę "gdzieś", gdzie nie ma zależności, gdzie można żyć sobie na własnych warunkach, a nasze życie toczy się własnym torem tak jak my sobie je ułożymy. Nagle zaczęło przytłaczać mnie wszystko - nawet ilość zabawek w dziecięcym pokoju. Pomyślałam sobie co ja właściwie robię! Ja nie znająca znaczenia goniących terminów, dotrzymania umów i zobowiązań - jak mam się w tym wszystkim odnaleźć!? Ależ to było dziecinne i niemądre. Czas się w końcu tego nauczyć i ba! czerpać z tego przyjemność. Cieszyć się tym, że te zobowiązania dotyczą tego co daje radość, co jest pasją i ogromną przyjemnością! Bo gdy dziś byliśmy w drodze na kolejne warsztaty poczułam, że już chcę tam być, poznać dzieci i razem z nimi działać! A patrząc jak dzieciaki pracują i jak zapijają się koktajlem wołając o dokładki opamiętałam się i pukając w czoło to moje małe "ja" myślałam o tym, że jestem na właściwym miejscu o właściwym czasie! :)

***

Jesteśmy wielbicielami tart - szczególnie tych na słono. Jadamy je bardzo często z różnymi nadzieniami. Dzisiejsza propozycja jest moją własną kompozycją i wszystkim smakowała wybornie! Dziewczynki zjadały nawet pomidorki, podczas gdy na co dzień ciężko je do nich przekonać :) Połączenie pieczarek, jarmużu i pomidorków jest naprawdę warte przygotowań :) A ta propozycja ciasta - idealna dla alergików, bo nie zawiera jajek i masła - jest naszą ulubioną i najczęściej przez nas przygotowywaną! :)




















Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej lub razowej
1/2 szklanki płatków owsianych-zmielone np. w młynku do kawy
1/2 szklanki zimnej wody
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka soli 

300g pieczarek
400g pomidorków koktajlowych
pęczek jarmużu
1 ząbek czosnku
pół szklanki mleka lub śmietanki 30 %
3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty. Robimy widelcem dziurki i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i podpiekamy ciasto 10-15 minut w 200 stopniach. Gdy ciasto się podpieka przygotowujemy dodatki.
Pieczarki myjemy, kroimy w mniejsze plastry i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy i podsmażamy chwilkę na oliwie, dodajemy jarmuż i smażymy aż zwiędnie, ok 2 minuty. Mleko lub śmietankę mieszamy razem z jajkami. Na podpieczony spód wykładamy pieczarki, na nie jarmuż, układamy pokrojone na połówki pomidorki i zalewamy masą jajeczną. (pomidorków połóżcie więcej niż my :) tworzą idealną kompozycję z pieczarkami i jarmużem, więc lepiej by nikomu nie brakło :) !) Posypujemy solą, pieprzem, gałką i bazylią. Zapiekamy jeszcze ok 25-30 minut w 190 stopniach. 

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Kamila Florczak14 maja 2015 01:14

    Cudownie, że pojawił się przepis z wykorzystaniem jarmużu :) proszę o więcej, ponieważ mój rośnie już w ogródku i niebawem będzie można go do woli konsumować, więc każda inspiracja mi się przyda :). A czy próbowaliście to samo zrobić ze szpinakiem? Też może fajnie smakować hmm... A poza tym całym sercem wam kibicuję i podziwiam od dłuższego czasu. Widzę w tym wszystkim ogromną pasję, mnóstwo miłości i radości :) Trzymam kciuki za jeszcze większy sukces i życzę nieskończoności pomysłów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy Kochana za takie miłe i motywujące słowa!!!!! :) Cieszymy się, że widać po nas to co naprawdę czujemy :) Przepisy z jarmużem na pewno się pojawią - już jeden nawet w przygotowaniu :) ŚCISKI OGROMNE! :*

      Usuń