piątek, 8 maja 2015

Zabawa w ... PIZZĘ ZE SZPARAGAMI! :)


Czas ucieka przez palce nieubłaganie. W głowie świdrują myśli by go tylko nie zmarnować. Nocne posiadówki mają dać poczucie, że jest go ciut więcej niż te marne 12 godzin. Co wieczór w myślach analiza trwa -  czy wystarczająco czasu poświęcone dzieciom - to pierwsze i najważniejsze. Każdy kolejny dzień bez bajek jest sukcesem. Czas spędzony wspólnie w kuchni jest dobrodziejstwem. A ten poświęcony na zabawę i śmiech jest największym sensem. 


CZAS - dlaczego tak bardzo boimy się tej jego ucieczki, ulotności?  Czy czasami ten strach nie zmąci nam w głowie tak bardzo, że czas utracimy właśnie na to co nieważne. Gdyby tak nauczyć się chwytać dzień, tak w pełni, tak naprawdę. Budzić się z uśmiechem i z nim zasypiać. Bawić się życiem, cieszyć się każdą minutą i mieć w sobie pokłady cierpliwości. W teorii wszystko jest tak banalnie łatwe, a rzeczywistość czasami lubi płatać figle. Jednak gdy jest dla kogo, warto poświęcić trochę tego drogocennego czasu na chwile zapomnienia. 

Bo największą nagrodą za ten poświęcony czas są słowa "KOCHAM CIĘ" z ust małych - wielkich cudów biegających między nogami :)

***

I w końcu przyszedł maj, a z nim ukochane szparagi. Najchętniej chrupiemy je ugotowane, w towarzystwie jajka na miękko lub na kanapce w parze z awokado, ale tym razem postanowiliśmy wykorzystać je w nieco innej wersji i ułożyć na pizzy - naszym rodzinnym, niemalże tradycyjnym daniu :) W towarzystwie pesto z suszonych pomidorów i jajek smakują obłędnie, a to wszystko na cieście pszenno-orkiszowym - rewelacja! Dorzućcie do tego mozzarellę (my tego nie robimy ze względu na Lenkowe uczulenie), ale wam polecamy - będzie to na pewno idealne wykończenie! :)

Składniki:

Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki orkiszowej
4 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka soli
50 g drożdży
3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody

Na dodatki:
pesto z suszonych pomidorów*
pół pęczka szparagów (odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy najlepiej na stojąco ok 5-8 minut)
2 łyżki kukurydzy
4 jajka

* Pesto z suszonych pomidorów: 10 suszonych pomidorów, pół pęczka natki pietruszki, 2 łyżki podprażonego słonecznika, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku - wszystkie składniki miksujemy blenderem na pesto.

Przygotowanie: 

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy olej, jajko i sól. Stopniowo dolewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Sekretem pysznego ciasta jest długie wyrabianie z sercem :D  Można odstawić do wyrośnięcia ale my rzadko to robimy ;) Smarujemy pizzę pesto z suszonych pomidorów, układamy szparagi, posypujemy kukurydzą i wbijamy jajka. Pieczemy ok. 15 min w 150'C. Ciasto sprawdzamy, by nie zarumieniło się za bardzo, w razie konieczności skracamy lub wydłużamy czas pieczenia. 


























SMACZNEGO!!! :)

2 komentarze:

  1. Widać,że to lubią:) super

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto z suszonych pomidorów jest przepyszne. :) pizza też wyszła super. Fajny przepis będę korzystać nie raz. Dzięki :D

    OdpowiedzUsuń