wtorek, 28 czerwca 2016

Zabawa w ... DŻEM TRUSKAWKOWO-JAGODOWY! :)


Kto z Was marzy o domu na wsi? Kto chce uwolnić się od zgiełku miasta? Kto marzy by zwolnić tempo, zanurzyć się w ciszy, zasłuchać w śpiewie ptaków, zapatrzeć w białe, pierzaste chmury, poczuć zapach powietrza?

Kto marzy o tym na chwilę, a kto na zawsze? 


O poranku być budzonym pianiem koguta, spacerować boso po pokrytej rosą łące, parzyć kawę przy blasku budzącego się słońca, całować na dzień dobry dzieci wbiegające boso do kuchni, zaspane ale z uśmiechem, podawać kawę mężowi , gotować pyszną owsiankę dla burczących brzuszków, z ogródka zrywać świeże zioła i warzywa na śniadanie, smażyć jajecznicę z chwilę wcześniej zebranych jajek, jeść domowy chleb z samym masłem, siedzieć na werandzie i patrzeć na radosne buzie dzieci, wyczekiwać zawsze mile widzianych gości, zastawiać stół darami ogrodu, piec drożdżowe tak by pachniało na drugim końcu wsi, spacerować po łące i pleść małe wianuszki na małe główki, siadać na kocu z koszem pełnym pyszności, cieszyć się chwilą, łapać motyle, czuć, że życie nie ucieka między palcami, czuć, że oddychamy pełnią życia!

Czasami mam ochotę wyrzucić telefon przez balkon, komputer schować głęboko w szafie i nie myśleć o tym wszystkim za czym nie nadążam. Czasami marzę tak zdecydowanie mocniej o tej naszej wsi. A tak w ogóle marzę cały czas. Do czasu. Gdy to się spełni, znajdą się kolejne marzenia. Bo czym byłoby życie bez marzeń?

***

Pewnej niedzieli w porze obiadu wybraliśmy się na naszą wieś. Zabraliśmy dżem, kuchenkę i trochę mąki. Usmażyłyśmy naleśniki, zjedliśmy je w sadzie i byliśmy przez chwilę już tam na zawsze. Dżem truskawkowo-jagodowy, bo to On właśnie Nam towarzyszył, okazał się dżemem najlepszym i najpyszniejszym na świecie! Macie ochotę spróbować ? Truskawek już coraz mniej więc łapcie przepis i czym prędzej go przygotujcie !

DŻEM TRUSKAWKOWO-JAGODOWY

Składniki:
(na 1 słoik 0,4l)

0,5 kg truskawek
0,5 kg jagód
200-250 g cukru trzcinowego
1 jabłko

Przygotowanie:

Truskawki obrać z szypułek i dokładnie opłukać, podobnie jagody. Umieścić owoce w garnku, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i podgrzewać do zagotowania. Jabłko umyć, zetrzeć na tarce i dodać do gotującego się dżemu. Uważajcie by nie wykipiał, gotujcie na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam godzinę, ale może to potrwać chwilę dłużej. Dżem wychodzi gęsty :) Jeśli przygotowujcie większą ilość przełóżcie dżem do wyparzonych słoików i zapasteryzujcie gotując słoiki ok 20-30 minut.

SMACZNEGO!




















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz