Już nie pamiętam kiedy ostatni raz tak często zaglądałam do lodówki i podjadałam, kiedy czułam smak potrawy w ustach przez cały dzień wciąż i wciąż mając na to ochotę :) Tak było dzisiaj! Chodziłam , zaglądałam i podjadałam nawet w ukryciu przed dziewczynkami (żeby najpierw śniadanie w brzuchu wylądowało ;P)! A po śniadaniu i one zajadały się ze smakiem :) Mowa o TARCIE tym razem na słodko z MALINAMI I JEŻYNAMI :) Zrobienie jej marzyło mi się od dawna, dla samego wyglądu, bo wygląda cudnie! A smakuje jeszcze lepiej!!! Uwierzcie mi na słowo! Albo nie... zróbcie i sami się przekonajcie! Ten smak kruchego ciasta, rozpływające się ustach kremowe, słodkie nadzienie i idealnie komponujące się z nim owoce...po prostu bajka!
Składniki:
Spód:
250 g mąki
150 g masła, schłodzonego
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko
Krem:
250 g sera mascarpone
250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
Wierzch: maliny i jeżyny
Spód:
250 g mąki
150 g masła, schłodzonego
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko
Krem:
250 g sera mascarpone
250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
Wierzch: maliny i jeżyny
Przygotowanie:
Mąkę, sól, cukier i pokrojone w kostkę masło wsypać do miski. Rozcierać palcami, dodać jajko i połączyć składniki w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Przełożyć do formy na tartę wysmarowanej grubo masłem. Wyklejamy dobrze formę. Ciasto okryć folią aluminiową i obciążyć(np.fasolą). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny i jeżyny, delikatnie dociskając je do kremu.
SMACZNEGO!!! :)
W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny i jeżyny, delikatnie dociskając je do kremu.
SMACZNEGO!!! :)
Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/ :)
Wooow....genialne
OdpowiedzUsuńNa pewno to zrobię....łatwe.....pyszne....śliczne
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie....wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPróbowałam i naprawdę pyszne 😃 s.
UsuńSuper zdjęcia i super przepis
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńPyszne musi być..aż wypróbuję przepis jak tylko zdobędę jeżyny;]
OdpowiedzUsuńMoże być tylko z malinami :) też będzie pycha! :)
Usuń