poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Zabawa w ... BUŁECZKI NA ŚNIADANKO :)


W końcu się przełamałam i postanowiłam zrobić bułki! Jakiś czas temu podjęłam próbę ale wyszły twarde, za słone i kompletnie nie do zjedzenia :) Teraz uśmiecham się na to wspomnienie, ale wtedy nie było mi do śmiechu - nie lubię jak mi coś nie wychodzi :P :) Więc teraz gdy razem podjęłyśmy tą próbę i okazała się udana podniosło mnie to na duchu :) Na pewno nie raz do nich wrócimy :) Są bardzo smaczne, a jedzone z masełkiem zaraz po wyjściu z piekarnika bezcenne! :) 


Dodałyśmy trochę mąki razowej, bo nam zalegała, wyszły więc trochę "grahamkowate" :)

Składniki:
  • 475 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
  • 275 ml wody
  • żółtko do posmarowania
  • do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp. 
Przygotowanie:
W naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10-15 min.

Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com











SMACZNEGO!!! :)

4 komentarze:

  1. Super pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje kochane kuchareczki:-* ciocia s😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow zrobiłam sama bułeczki ;)dzięki

    OdpowiedzUsuń