W końcu się przełamałam i postanowiłam zrobić bułki! Jakiś czas temu podjęłam próbę ale wyszły twarde, za słone i kompletnie nie do zjedzenia :) Teraz uśmiecham się na to wspomnienie, ale wtedy nie było mi do śmiechu - nie lubię jak mi coś nie wychodzi :P :) Więc teraz gdy razem podjęłyśmy tą próbę i okazała się udana podniosło mnie to na duchu :) Na pewno nie raz do nich wrócimy :) Są bardzo smaczne, a jedzone z masełkiem zaraz po wyjściu z piekarnika bezcenne! :)
Dodałyśmy trochę mąki razowej, bo nam zalegała, wyszły więc trochę "grahamkowate" :)
Składniki:
- 475 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
- 275 ml wody
- żółtko do posmarowania
- do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.
W
naczyniu umieścić mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie
przypominała kruszonkę. Wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać
ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i
elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do
podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, położyć na blaszce, przykryć, odstawić na 20 - 30 minut do
wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem
roztrzepanym z 1 łyżką wody, posypać nasionami, ziołami lub solą. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10-15 min.
Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com
SMACZNEGO!!! :)
Super pomysł;)
OdpowiedzUsuńMoje kochane kuchareczki:-* ciocia s😃
OdpowiedzUsuńWow zrobiłam sama bułeczki ;)dzięki
OdpowiedzUsuńOoo cieszymy się :) :*
Usuń