Ostatnio nasz zachwyt tartami przeradza się w obsesję :) Jak tylko myślę co by tu zrobić, myślę o tarcie i zastanawiam się z czym ją przyrządzić, nieważne czy to obiad, czy deser. Mam tysiące pomysłów i mogłabym je codziennie realizować, no ale ... lepszy niedosyt niż przesyt :)
Dzisiaj proponujemy wam czekoladowy spód, nadzienie z mascarpone, a na to pyszne gruszki posypane cynamonem :) Czy samo w sobie nie brzmi to kusząco ? Zapewniam was, że smakuje rewelacyjnie, szczególnie podane schłodzone przez noc w lodówce! U nas niestety już zjedzone, ale was zachęcamy do pieczenia, zniknie w mig, obiecuję!!!
Składniki:
Spód:
250 g mąki
120 g masła, schłodzonego
szczypta soli
2 łyżki i 1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki kakao
Nadzienie:
250 g sera mascarpone
250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
Wierzch:
gruszki
cynamon
Spód:
250 g mąki
120 g masła, schłodzonego
szczypta soli
2 łyżki i 1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki kakao
Nadzienie:
250 g sera mascarpone
250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
Wierzch:
gruszki
cynamon
Przygotowanie:
Mąkę,
sól, cukier,kakao i pokrojone w kostkę masło wsypać do miski. Rozcierać
palcami, dodać jajko i wodę, połączyć składniki w kulę. Zawinąć w folię
spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto
rozwałkować na stolnicy. Przełożyć do formy na tartę
wysmarowanej masłem. Ciasto okryć papierem do pieczenia i obciążyć(np.fasolą). Wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika i
piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec
przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód, poukładać pokrojone w cienkie plasterki gruszki, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut. Najlepiej podawać schłodzone, wtedy masa jest mocno ścięta. Smakuje wyśmienicie, spróbujcie! :)
W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód, poukładać pokrojone w cienkie plasterki gruszki, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut. Najlepiej podawać schłodzone, wtedy masa jest mocno ścięta. Smakuje wyśmienicie, spróbujcie! :)
SMACZNEGO!!!
Pyszne ale Majusia ma długie włoski śliczna ;)c.s i p.
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda jutro spróbuję a może się uda;)
OdpowiedzUsuń