sobota, 3 grudnia 2016

Zabawa w ... KARMEL DAKTYLOWY O ZAPACHU PIERNIKA! :)



Czasami idę i klnę w duchu na tą naszą codzienną, długą drogę z przedszkola do domu. Idąc z tobołami, zakupami, niosąc zabawki, obrazki czy parasol. Przeklinam wtedy moje wieczne wymigiwanie się od przystąpienia do egzaminu na prawo jazdy. 
Bywa też tak, że idziemy wszystkie w dobrych humorach, właściwie to tułamy się mozolnie, ale przemy do przodu. I w tym tułaniu, uśmiechnięte, rozgadane buźki rekompensują wszystko. Deszcz, śnieg, a nawet wiatr w oczy. 


Czasami tak idę i klnę. Ale zaraz przypominam sobie pewien moment olśnienia. Moment kiedy dostrzegłam jak wiele Nam daje ta droga. Jak nas oczyszcza z tych złych emocji. Jak dużo w czasie tej drogi może się wydarzyć. Czasami wydaje mi się, że to powietrze Nas oczyszcza. Powietrze ciepłe, pełne zapachów, świeżości, czystości. Powietrze zimne, wręcz mroźne, wietrzne. Ten wiatr wywiewa z Nas wszelkie złe doświadczenia minionego dnia czy dosłownie minionej chwili. 

Czasami idę i klnę w duchu, ale mimo wszystko lubię ten czas, kiedy kroczymy tuż obok siebie. Małe stópki zaraz przy moich. Czasami sobie milczymy i krok za krokiem, w tej ciszy zbliżamy się do naszej domowej oazy. Czasami rozmawiamy i są to rozmowy raz poważne, innym razem całkiem błahe. Ale najważniejsze w tym wszystkim jest bycie RAZEM. To dla Nas najcenniejsze.

Mimo wszystko lubię ten czas. 

***

Lubię też czas Świąt. Właśnie za to bycie RAZEM. Czekam z niecierpliwością na te chwile. I wiszący u dziewczynek kalendarz adwentowy i dla mnie, po cichu odlicza dni.

Czas Świąt to zdecydowanie czas pełen zapachów i aromatów. Dzisiaj w związku z tym zostawiamy Wam przepis na pyszny, pachnący daktylowy karmel, który idealnie sprawdzi się do przełożenia ciasta (jako masa) czy ciasteczek. Dzięki dodatkowi oleju kokosowego możecie być pewni, że masa Wam się nie rozpłynie, tylko umieszczona w lodówce idealnie stężeje :)

Składniki:

3/4 szklanki daktyli (moczonych kilka godzin)
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki wody z moczenia daktyli
1 łyżka przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładki karmel. Uwaga!!! UZALEŻNIA!!! Jeśli ma być masą do ciasta lub ciasteczek przełóżcie ciasto nim od razu! :) 



























1 komentarz:

  1. Świetne przepisy!!! Mega!!! Jestem zachwycona i zakochana w tych przepisach!
    Będę częstym gościem tutaj

    Dopieo co zaczynam ale również zapraszam do mnie
    http://kobietagotujekrk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń