Przedświąteczny czas zawsze głęboko wiąże się u Nas z piernikami. Pisałam Wam o tym tutaj. To nasza tradycja, która mimo tego, że jest dość młoda, to mocno zakorzeniła się u nas. W tym roku w Naszym mieście zorganizowano po raz pierwszy Bożonarodzeniowy Jarmark (brawo Ania za pomysł i Aga za organizację!). Jak tylko o Nim usłyszałam, wiedziałam, że my też musimy w Nim uczestniczyć! Tak też się stało, a tydzień przed Jarmarkiem okazał się szalonym czasem! :) Postanowiłam, że na Jarmarku pojawią się słodkości, które będzie można kupić zarówno dla siebie, jak i dla kogoś na prezent. Dziękujemy Wam, tym którzy pojawili się na naszym stanowisku i skusili się na nasze pierniczki i inne smakołyki. Daliście Nam dużo ciepła i życzliwości, dzięki którym byliśmy w stanie wystać w zimnie, a jednak z szerokimi uśmiechami na twarzy :)
Postanowiłam podzielić się z Wami pomysłami na jadalne prezenty, które pojawiły się na naszym stanowisku. Może skusicie się i przygotujecie dla znajomych i bliskich podobne smakołyki. Poczujcie tą magię obdarowywania! Uważajcie tylko, jest uzależniająca! Ten widok uśmiechniętej twarzy daje motywację i powera do tego by obdarować jeszcze więcej osób! :)
Nasze propozycje na te Święta to:
1) Domowa nutella. Nazywamy ją Czekoladowe Love :) (Kasia-dzięki za kreatywność:* )
Składniki:
100 g orzechów laskowych1/4 szklanki daktyli moczonych przez 30 minut w ciepłej wodzie1/3 szklanki mleka roślinnego*1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Orzechy uprażyć na patelni, przesypać na czystą ścierkę, dobrze zawinąć i energicznie pocierać tak by zeszła z nich skórka. Orzechy wrzucić do blendera razem z kakao i zmiksować na proszek. Dodać odcedzone daktyle i zmiksować. Dodać mleko i zmiksować na gładki krem. *śmiało możecie użyć mleka, które używacie i lubicie :) Albo sami przygotujcie mleko np. z orzechów laskowych. Namoczcie na noc szklankę orzechów, rano je odcedźcie, dodajcie 3 szklanki wody i szczyptę soli i zmiksujcie najlepiej w blenderze kielichowym (ale my świetnie radzimy sobie ręcznym). Przecedźcie przez gazę i gotowe! :)
2) Batoniki owsiane
Składniki:
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki nerkowców
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka kakao
2 łyżki masła orzechowego
2 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
polewa:
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Olej kokosowy, masło orzechowe, syrop klonowy oraz kakao podgrzewamy i mieszamy do połączenia się składników. Płatki owsiane miksujemy w pojemniku blendera przez chwilę, ale nie na bardzo drobno. Wsypujemy do miski. Orzechy nerkowca miksujemy na "piasek". Pestki dyni siekamy na dość duże kawałki. Nerkowce i dynię dodajemy do płatków, wlewamy mieszankę z olejem kokosowym i wszystko dokładnie łączymy, najepiej rękoma. Formę (ok. 20x20cm) wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę i dociskamy bardzo mocno i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki i schładzamy. Przygotowujemy polewę roztapiając czekoladę z olejem na parze. Polewamy schłodzoną masę i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy z papierem z formy i kroimy na kawałki. Gotowe!
3) Domowa granola
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
po 1 garści orzechów nerkowca, migdałów, orzechów laskowych, pestek dyni, słonecznika
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni. Wrzucamy żurawinę, pestki dyni, słonecznik i posiekane orzechy. Prażymy. Dosypujemy płatki, polewamy syropem i wodą różaną jeśli jej używamy. Prażymy na patelni do momentu aż granola będzie sucha i chrupka. Ewentualnie dosładzamy syropem. Podajemy z mlekiem, jogurtem lub chrupiemy samą.
4) Piernikowe lizaki w celofanie (lub zestaw pierników spakowany w celofan) - przepis na pierniki znajdziecie tutaj. Zaraz po upieczeniu wbijcie w piernik patyczek do szaszłyków i gotowe! :)
Świetny pomysł z tymi jadalnymi prezentami. :-) Wszystkie Twoje propozycje wyglądają mega smacznie, ale piernikowe lizaki mnie urzekły najbardziej. Są super! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!! :) Mam nadzieję, że staną się inspiracją do obdarowania najbliższych :) Spokojnych Świąt :*
UsuńChoć zazwyczaj stołujemy się w knajpach, nie pogardziłybyśmy takimi lizakami! Na pewno spróbujemy je zrobić. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję i cieszę się ogromnie!! :) Na pewno Wam zasmakują! :)
Usuń