środa, 16 listopada 2016

Zabawa w ... KOKTAJL Z BURAKIEM! :)


Od czasu do czasu łapię pewne zajawki. Kiedyś bywały one bardzo różne, zupełnie ze sobą nie współgrające i doprowadzały mnie do szaleństwa. Wiecie jak to jest ? Robić coś, czerpać z tego przyjemność, powoli zaczynać wierzyć, że to będzie dawało przyjemność już zawsze, aż nagle zajawka znika, a pojawia się wielki dół. Ja znałam to doskonale i doświadczałam tego często. Bardzo często! Ale pojawiła się w końcu ta właściwa zajawka, która została ze mną na dłużej. I jest wciąż. Gotowanie! Zabawa w gotowanie! Warsztaty! Dzieciaki w kuchni! Smakowanie! 


Ale! Moje nagle pojawiające się pomysły, chwilowe wspomniane zajawki mnie nie opuściły. Są ze mną wciąż i lubię je bardzo. Wiecie dlaczego? Bo kręcą się wokół gotowania, dotyczą jedzenia i smakowania. A przede wszystkim - gdy się kończą, pojawiają się nowe i nie ma miejsca na doła! 

Jakiś czas temu myślałam tylko o słodyczach! Oczywiście tych zdrowych, bez cukru, ale pysznych i pięknych. Namiętnie je przygotowywałam i kusiłam Was zdjęciami. Jakoś chwilowo mi to minęło, ale zapewne jeszcze do tego wrócę! Nie martwię się jednak, bo nowa zajawka już ze mną jest. Już mi towarzyszy od kilku dni i uwielbiam ją! :) MIKSOWANIE! Koktajle lubię od dawna i staram się systematycznie je dziewczynkom serwować, ale teraz przeżywam totalny boom!!!! A wszystko przez książkę Davida Frenkiel i Luise Vindahl (prowadzą bloga Green Kitchen Stories) pt. "Zdrowe i kolorowe smoothie na każdy dzień"! Jeśli również jesteście miłośnikami koktajlów, a czasami brakuje Wam pomysłu na połączenia smakowe to ta książka jest właśnie dla Was! Ja chyba nie spocznę, póki nie wypróbuję wszystkich przepisów! :)

Dzisiaj proponujemy Wam koktajl właśnie z tej książki zatytułowany "Czekoladowy aksamit" :)

Składniki;

1 obrany mały surowy burak
1/2 dojrzałego awokado
1/2 szklanki mrożonych jagód (w przepisie jeżyn)
5-8 miękkich daktyli
2 łyżki kakao
350 ml mleka roślinnego
1 łyżka miodu (w przepisie nie ma)

Przygotowanie:

Pokrój buraka na kawałki lub zetrzyj na tarce. Wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami, Zmiksuj na wysokich obrotach. Spróbuj czy jest słodkie i odpowiednio zmiksowane, w razie potrzeby dorzućcie więcej daktyli i miksujcie dłużej. Smacznego! :)





























2 komentarze:

  1. Świetny przepis. Przeglądam blog od dawna i jestem zachwycona. Niestety ostatnio padł mi blender, którym i tak większości rzeczy nie mogłam robić, bo miał małą moc. Czy mogłabyś coś konkretnego polecić? Może jeden wpis na ten temat(chyba, że gdzieś jest, a nie znalazłam). Pozdrawiam serdecznie, Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!!! Miło to słyszeć! :) Post o blenderach - świetny pomysł! Myślę, że w najbliższych dniach się pojawi!! :) Pozdrawiam ciepło!!!

      Usuń