czwartek, 24 marca 2016

Zabawaw w ... JOGURTOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ! :)


Kochani!!!

Z okazji tych Pięknych Świąt
życzymy Wam
Zdrowia, bo to najważniejsza i najwyższa wartość!
Spokoju, byście poczuli lekkość i odpoczęli od trosk dnia codziennego!
Ciepła, które dać może tylko rodzina!
Miłości, niech wypełnia Wasze serca po brzegi!



 Pamiętajcie w tym szalonym pędzie, gdzieś pomiędzy babką a mazurkiem, czy żurkiem a pisanką, że te ŚWIĘTA mają wyższy wymiar! Znajdźcie chwilę, by zatrzymać się, pomyśleć, zgłębić tajemnicę Zmartwychwstania!

 Wesołego ALLELUJA! 

*** 

Przepis ten od dawna gości w moim domu rodzinnym, więc nie mogłam się nim z Wam nie podzielić! Z tego przepisu wychodzi naprawdę duża porcja, nawet na dwie babki! :) I jest rewelacyjnie łatwy, szybki i przede wszystkim pyszny!!!

Składniki:

1,5 kubeczka  (150g) jogurtu naturalnego
5 jajek
3 łyżki soku z cytryny
 3 kubeczki cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
3 kubeczki oleju
6 kubeczków mąki
1,5 łyżki proszku do pieczenia
150 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Przygotowanie:

Jogurt wlej do miski. Wbij jajka. Dolej łyżkę soku z cytryny. Dodaj cukier, cukier waniliowy i olej. Wszystko dobrze wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem i skórką pomarańczową. Mieszankę dodawaj do masy jogurtowej i mieszaj mikserem aż powstanie jednolita masa. Ciasto wyłóż do natłuszczonej formy na babkę do 3/4 wysokości. Piecz 60-70 minut w 175 stopniach. W połowie pieczenia można przykryć folią aluminiową by się zbyt nie przyrumieniła. 

Dziecko potrafi:

Odmierzyć składniki
Wbić jajka - pozwólcie próbować maluchom! Zdziwicie się, jak świetnie sobie poradzą!
Wymieszać, a nawet zmiksować mikserem!

Uważajcie na małe paluszki (zwłaszcza podczas miksowania), które uwielbiają podjadać surowe ciasto!
































 SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz