MIGDAŁY - doskonałe źródło białka, wapnia, fosforu, cynku, potasu, witaminy B, E czy błonnika ! A w dodatku są pyszne, więc chyba nie muszę Was do nich przekonywać ? :)
Migdały zawierają witaminę E, czyli witaminę młodości, chroni ona skórę przed pojawieniem się zmarszczek :) Jedzmy migdały a zachowamy młodość na dłużej!
Witamina B wzmacnia prawidłowe działanie układu nerwowego, a co za tym idzie pozytywnie wpływa na obniżanie stresu, poprawę nastrój i nasz stan psychiczny.
Fosfor i wapń wzmocnią nasze kości, pozytywnie wpłyną na stan naszych zębów!
Duża zawartość błonnika daje nam uczucie sytości, co idealnie sprawdzi się w dietach odchudzających! :) Ponadto migdały przyspieszają przemianę materii! Stosuje się je również w diecie rekonwalescentów oraz przy zaparciach!
A co bardzo istotne migdały są również doskonałym lekiem wykrztuśnym, pomagają przy chrypce i suchym kaszlu!!!
DO CZEGO UŻYWAM MIGDAŁÓW?
Migdały są doskonałą przekąską! Blanszowane zmiksowane z wodą dają pyszne mleko migdałowe oraz serek! :) Takie mleko używamy w domu zamiast krowiego, idealnie sprawdza się w wypiekach, owsiankach czy po prostu do picia! Migdały to również idealnie dekoracja ciast, a zmiksowane na mąkę stanowią świetną alternatywę mąki pszennej w diecie bezglutenowej! Są idealnym składnikiem domowej granoli czy kruszonki! :) Sprawdzą się również jako składnik sałatek czy dodatek do wytrawnych dań! :)
Dziś pokazuję Wam jak w łatwy i szybki sposób obrać migdały! :) Wystarczy potrzebną ilość zalać wrzątkiem i odczekać 5 minut! Po tym czasie skórka schodzi bez problemy a my otrzymujemy MIGDAŁY BLANSZOWANE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz