sobota, 22 stycznia 2022

Zabawa w ... MUFFINKI MARCHEWKOWE :)



 Czyż ciasto marchewkowe nie jest najlepszym przemytnikiem marchewki na świecie ? :) Nasza dzisiejsza propozycja znowu stawia Was przed wyborem. Możecie upiec je w formie muffinek lub ciasta, możecie użyć mąki pszennej lub orkiszowej, jeśli lubicie wiórka kokosowe w wypiekach możecie je śmiało dosypać, ale jeśli nie - po prostu je pomińcie :) Wszystko zależy od Was ! Muffinki świetnie sprawdzą się jako słodki dodatek do lunchboxa (możecie tu pominąć krem z mascarpone), a ciasto będzie idealne do popołudniowej kawki ze znajomymi, a u Nas sprawdziło się nawet jako urodzinowy tort! :)

Mamy nadzieję, że chętnie je wypróbujecie! :)


MUFFINKI MARCHEWKOWE

Składniki:

2 jajka

180 g cukru trzcinowego

150 ml oleju

200 g marchewki startej na tarce

1 pomarańcza 

skórka starta z połowy pomarańczy

2 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie)

200 g mąki pszennej lub orkiszowej typ 650

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki cynamonu


250 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

skórka otarta z połowy pomarańczy


Przygotowanie:

Jajka ubijamy mikserem przez 2-3 minuty, po czym stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Powoli wlewamy olej cały czas miksując. Pomarańczę obieramy i najlepiej filetujemy (kawałki pomarańczy wycinamy pozbywając się białej skórki). Kroimy na małe kawałki. Do masy jajecznej dodajemy marchewkę, pomarańczę oraz wiórka i mieszamy. W osobnej misce łączymy suche składniki. Dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia składników. Nakładamy do papilotek wyłożonych w formie na muffinka i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Jeśli wybraliście formę ciasta pieczcie je ok. godzinę.

Gdy ciasto się piecze przygotujcie krem z mascarpone miksując razem wszystkie składniki. Ostudzone muffinka dekorujcie na wierzchu, posypcie posiekanymi orzechami. Jeśli piekliście ciasto, po ostudzeniu przekrójcie na wzdłuż pół i wyłóżcie połową masy. Przykryjcie i udekorujcie resztą masy na wierzchu. 

SMACZNEGO! 


/przepis inspirowany przepisem z www.kwestiasmaku.com/






















2 komentarze:

  1. Fantastyczna sprawa. Takie chwile odciskają się bardzo mocno w sercu❤️ To nie tylko gotowanie, to zabawa w gotowanie. Pozdrawiam Bless 💚💛❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Paweł Zabłocki26 stycznia 2022 12:43

    Moja 2 letnią córeczka przy pomocy mamy sobie świetnie poradziła z tym przepisem �� dziękujemy :)

    OdpowiedzUsuń